Luukku 1: How to make sense of any mess / Abby Covert

Tästä aukeaa Löykkiön kirjaston joulukalenteri: ammattikirjallisuutta kirjastoammattilaisille. Jouluun saakka vinkkaamme kirjan per päivä.

img_7865IA on kaikkialla

Abby Covert on löykkiöläisten uusi kotijumalatar. Hänen selkeät ja konkreettiset tekstinsä avaavat informaatioarkkitehtuurin käsitteen ja merkityksen hauskalla tavalla.

Informaatioarkkitehtuuri on se, mitä todennäköisesti puuttuu, jos verkkosivusto on hankalakäyttöinen. IA koostuu sisältöjen järjestämisestä, lajittelusta, luokittelusta, ryhmittelystä sekä nimeämiskäytännöistä, navigaation, opastuksen ja haun keinoista.

IA on verkkopalvelun luuranko, joka pitää sisällöt koossa ja yhteydessä toisiinsa. Päälle rakennetaan sitten lihakset ja pintakerros lihaskalvoineen kaikkineen. Ilman infoarkkitehtuuria rakennelma kuitenkin horjuu.

IA kaapissa

Abbyn (näin tuttavallisesti häneen jo Löykkiössä suhtaudumme) How to Make Sense of Any Mess on mainio esitys informaatioarkkitehtuurin ubiikista luonteesta: IA ympäröi meitä kaikkialla – samoin sekamelska, jonka järjestämiseen infoarkkitehtuurin avulla pyrimme.

IA ilmenee vaatekaapissa, kenkäkokoelmassa, maustehyllyissä, supermarketeissa, rakennuksissakin sitä voi tarkastella. Yleensä kuitenkin IA mainitaan verkkopalveluiden yhteydessä.

Taksonomiat, ontologiat, hierarkiat ja luokitusperusteet käyvät selviksi käytännön esimerkein ja kuitenkin lukijalle tarjoillaan myös teoreettisempi pohja IA-tarkastelulle.

img_7864”Hey, nice IA!”

How to Make Sense of Any Mess -kirjan lukujen nimet jo innostavat eteenpäin tekstissä, vai mitä sanotte näistä otteista: ”Messes are made of information and people”, ”There are spaces between the places we make” tai ”’Hey, nice IA!’- said no one, ever” ?

Kirjaa on käytetty Seinäjoen ammattikorkeakoulun informaatioarkkitehtuurin kurssilla, toimii niin vasta-alkajan kuin kokeneen verkkopalveluiden suunnittelijan ja parantelijan käytössä.

Kirja on saatavilla verkossa, mutta painetun version simppeli graafinen muoto on niin herkullinen, että löykkiöläiset suosittelevat sen hankkimista.

 

Jätä kommentti