Kirjalliset kävelypiirit

Kunhan kävelysäät tästä paranevat, Löykkiössä aloitetaan Skotlannin ja Amerikan malliin kävelevä lukupiiri! Kokemukset toiminnasta merten takaa ovat rohkaisevia: kunto kasvaa, kirjallisuus yhdistää ja arempikin uskaltautuu mukaan kirjaston järjestämään toimintaan.

Kyse on siis lukupiirin ja kuntokävelyn yhdistelmästä. Ryhmät tapaavat ensin luontopolulla ja kokoontuvat sitten sisätiloihin jatkamaan keskustelua, onpa kävelyitä järjestetty isoissa kauppakeskuksissakin ennen liikkeiden avaamista.

We are tackling social isolation and promoting reading as a social activity and it’s clear to see the benefits gained from sharing reading experiences.

Tavoitteena on paitsi lukuharrastuksen edistäminen, myös kunnon kohottaminen tai ylläpitäminen. Erityisen tärkeää näissä ryhmissä on kuitenkin yhteisöllinen lukeminen ja lukukokemusten jakamisen sivutuotteena syntyvä yhteenkuuluvuden tunne ja sosiaalinen ulottuvuus.

Skotlantilaisryhmien ohjaajat raportoivat huonokuntoisista tuen avulla liikkuvista osallistujista, joiden itseluottamus on kohentunut ja kunto parantunut kävelevän lukupiirin avulla. Kotiinsa eristynyt masennuspotilas on rohkaistunut mukaan ja löytänyt uusia ystäviä.

Skotlannissa kirjastot ovat kouluttaneet henkilökuntaa terveyskävelyiden ohjaajiksi, osa on erikoistunut dementikkojen ohjaamiseen. Kävelyitä on järjestetty myös lastenvaunujen kanssa liikkuville vanhemmille sekä työssäkäyvien lounastauon mittaisina miniversioina, joiden päätteeksi juodaan voileipäkahvit.

Facebookin Programming Librarian Interest Group-ryhmässä aiheesta käytiin vilkasta keskustelua tammi-helmikuun vaihteessa.

Amerikkalaisversioissa oli käsitelty kävelyillä novelleja, yhden hankkeen nimi on Library Moon Walk! Winnipegin kirjastossa Kanadassa kävelyhankkeita on ollut useampiakin, niistä voi lukea lisää Kirsten Wurmannin Take a Walk! Innovative Programming from Winnipeg Public Library  –artikkelista.

Osallistujien kommentit ovat rohkaisevaa ja liikuttavaa lukemista – https://princh.com/library-walk-on-build-healthier-and-happier-communities-with-reading/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s