Tämän teoksen – ja aiheen – kohdalla kertaus ei ole pahitteeksi: informaatioarkkitehtuuria, olkaa hyvät!
IA on kaikkialla
Abby Covert on löykkiöläisten uusi kotijumalatar. Hänen selkeät ja konkreettiset tekstinsä avaavat informaatioarkkitehtuurin käsitteen ja merkityksen hauskalla tavalla.
Informaatioarkkitehtuuri on se, mitä todennäköisesti puuttuu, jos verkkosivusto on hankalakäyttöinen. IA koostuu sisältöjen järjestämisestä, lajittelusta, luokittelusta, ryhmittelystä sekä nimeämiskäytännöistä, navigaation, opastuksen ja haun keinoista.
IA on verkkopalvelun luuranko, joka pitää sisällöt koossa ja yhteydessä toisiinsa. Päälle rakennetaan sitten lihakset ja pintakerros lihaskalvoineen kaikkineen. Ilman infoarkkitehtuuria rakennelma kuitenkin horjuu, vaikka kakku olisi päältä kaunis.
IA kaapissa
Abbyn (näin tuttavallisesti häneen jo Löykkiössä suhtaudumme) How to Make Sense of Any Mess on mainio esitys informaatioarkkitehtuurin ubiikista luonteesta: IA ympäröi meitä kaikkialla – samoin sekamelska, jonka järjestämiseen infoarkkitehtuurin avulla pyrimme.
IA ilmenee vaatekaapissa, kenkäkokoelmassa, maustehyllyissä, supermarketeissa, rakennuksissakin sitä voi tarkastella. Yleensä kuitenkin IA mainitaan verkkopalveluiden yhteydessä.
Taksonomiat, ontologiat, hierarkiat ja luokitusperusteet käyvät selviksi käytännön esimerkein ja kuitenkin lukijalle tarjoillaan myös teoreettisempi pohja IA-tarkastelulle.
”Hey, nice IA!”
How to Make Sense of Any Mess -kirjan lukujen nimet jo innostavat eteenpäin tekstissä, vai mitä sanotte näistä otteista: ”Messes are made of information and people”, ”There are spaces between the places we make” tai ”’Hey, nice IA!’- said no one, ever” ?
Kirjaa on käytetty Seinäjoen ammattikorkeakoulun informaatioarkkitehtuurin kurssilla, toimii niin vasta-alkajan kuin kokeneen verkkopalveluiden suunnittelijan ja parantelijan käytössä.
Kirja on saatavilla verkossa, mutta painetun version simppeli graafinen muoto on niin herkullinen, että löykkiöläiset suosittelevat sen hankkimista.