Luukku 11. Kääk! Sarjakuva-aineistoja mediakasvattajalle

Missä yhdistyvät lukeminen, kirjoittaminen, kuvallinen ilmaisu ja tarinankerronta? No sarjakuvissapa tietenkin. Monilukutaitoa ja mediakasvatusta pohtiessaan löykkiöläiset ovat törmänneet useisiin innostaviin aineistoihin, joissa opastetaan sarjakuvailmaisuun tai vinkataan, kuinka sarjakuvaa voi hyödyntää lukutaitojen edistämisessä.

Mediakasvatuskeskuksen Mediametka-sivustolla on tiiviisti tietoa sarjakuvasta opetusta ajatellen: peruskäsitteet, (erittäin) lyhyt historia ja sarjakuvan lajityypit.

Edellistä laajempi aineisto on Aikakausmedian Sarjiskone.

Sen avulla voi tehdä, tallentaa ja jakaa sarjakuvia.

 

Sarjakuva oppimisen välineenä -osio sisältää hahmo- ja juoniharjoituksia ja tietoa sarjakuvien julkaisu- ja tekijänoikeuksista. Muiden tallentamia sarjakuvia pääsee palvelussa myös lukemaan.

Sarjakuvaseuran Kupla-akatemia on jo teknisesti ja ulkoasullisesti (hellyttävä) vanhemman polven tuote, mutta opettajille ja kirjastoammattilaisille sen sisällöstä on poimittavissa aivan käypää tavaraa, vaikkei itse palvelua opastettavien kanssa hyödyntäisikään. Varttuneessa keski-iässä oleville löykkiöläisille Kupla-akatemia edustaa parinkymmenen vuoden takaista nostalgiaa: palvelun ensimmäistä versiota tuettiin muinaisen Tiedon talo -hankkeen avustuksella. Esillä oleva versio on peräisin vuosituhannen alusta, vuodelta 2001.

Sarjakuvaportaali Kvaak.fi tarjoilee monenmoista sarjakuvaan liittyvää sisältöä: uutisia, keskusteluja, arvosteluja.

Stripgenerator-ohjelmalla voi tehdä sarjakuvia valmiiden hahmojen avulla ja Taiken laatimasta tehtävälistasta voi valita sopivia sarjakuvaharjoituksia eri-ikäisten tarinankerrontaan. Kääk, pum ja räiskis vaan teillekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s