Luukku 24: Kognitiivinen ylijäämä

screen-shot-2016-12-22-at-17-59-45Koska Löykkiössäkin on viime aikoina keskitytty pohtimaan nykymenon, verkkomaailman ja somen suurta ärsykemäärää ja negatiivisiä ilmiöitä, oli hauska lähestyä aihetta toisesta näkökulmasta, jonka tarjosi Clay Shirkyn viitisen vuotta sitten ilmestynyt kirja Cognitive Surplus. Creativity and Generosity in a Connected Age. 

Kirjan sanoma on yksinkertaisesti tämä: uudet työkalut tekevät luomisen ja jakamisen mahdolliseksi. Verkostoituneessa maailmassa on muutakin kuin pahantahtoisia trolleja ja  vihapuhetta suoltavia kansalaisia.

On myös lahjakkuutta, hyvää tahtoa, samaan lämpimänä hehkuvaan hiileen puhaltamista.

Imagine treating the free time of the world’s educated citizenry as an aggregate, a kind of cognitive surplus.

img_8709Me olemme osa kognitiivistä ylijäämää. Meitä on paljon ja meillä on yhteenlaskettuna runsaasti aikaa toimia faktantarkastajina, wikipedian päivittäjinä ja verkkomaailman hyväntekijöinä – yhteiseen hyvään pyrkien.

Ajankäytön ihme käy selväksi, kun Shirky huomauttaa, että amerikkalaiset käyttävät tavallisen viikonlopun aikana 100 miljoonaa tuntia pelkästään tv-mainosten katsomiseen. Tämä aika tosin alkaa kohdistua toisin, suoratoistopalveluihin, onlinepeleihin jne., mutta kohdentaminen ei poista sitä tosiasiaa, että aikaa on siihen, mikä kiinnostaa.

Pienikin siirtymä ajankäytössä voi synnyttää ison yhteisen osaamisvarannon – teknologia mahdollistaa kognitiivisen ylijäämän hydöyntämisen yhteisiin, hyviin tarkoituksiin.

Ihanaa joulua teille ja rakkaillenne 

toivottaa Löykkiön kirjaston henkilökunta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s