Luukku 16: Kirjan loppu on vasta alku

screen-shot-2016-12-16-at-08-47-08Slutet på boken är bara början on ruotsalaisen kirjastonhoitajan ja Bokcirklar.se -verkkopalvelun perustajan Nina Fridin kirjan otsikko. Muutama vuosi sitten ilmestynyt kirja käsittelee lukupiirejä, mutta myös kirjallisia verkkokeskusteluja.

Fridin vuonna 2007 starttaama http://bokcirklar.se/ toimii edelleen. Viimeiset kuusi vuotta sitä ovat ylläpitäneet läänin- ja aluekirjastot, jotka vastaavat suurin piirtein meidän maakuntakirjastojamme.

Palvelun tavoitteena on ollut yhdistää lukijat ja kirjailijat, kirjastonhoitajat ja kirjallisuus, tarjota paikka lukukokemusten jakamiselle. Nina Frid puhuu paljon myös lukijan identiteetistä ja sen vahvistamisesta.

Ajatus puhuttelee löykkiöläisiä: kuinka kiireinen, silloin tällöin tekstin pariin ehtivä lukija todella tuntisi itsensä lukijaksi.

Kirjallisuus peilaa ja muokkaa

Kirjassa on usean sivun mittainen lista perusteluja lukemiselle, tässä niistä muutama:

  • För att det är roligt
  • För att få bättre fantasi
  • För att lära sig om andra kulturer
  • För att få insikt
  • För att se andra alternativ
  • För att få insikt i andra människors tankar
  • För att förstå att människor är olika
  • För att förstå att människor i grunden är väldigt lika

Fridin ajatukset tuntuvat tutuilta. Kirjallisuus on peili, näemme siinä itsemme. Mutta kirjallisuus myös muokkaa meitä, kun ymmärrämme ja omaksumme uusia ajatuksia, uusia tapoja elää, uusia tapoja nähdä.

Lukijoiden kohtaaminen

Frid kirjoittaa erilaisista tavoista innnostaa erilaisia lukijoita. Tottumaton lukija tarvitsee toisenlaista ohjausta kuin suurkuluttaja. Hän rohkaisee tekemään listoja, jotka inspiroivat muita lukijoita: rakastetut kirjalliset hahmot, kirjat joiden lukemattomuudesta on huono omatunto. Listat pistävät mielikuvituksen raksuttamaan.

Nina Frid muistuttaa, että lukijat ja lukeminen voidaan tehdä kirjastotilassa näkyviksi. Kirjavinkkauksen lisäksi toimiva muoto on kahden kirjastoammattilaisen, kahden lukijan keskustelu. Näkyvyyttä voi luoda myös verkossa. Meillä hyvä esimerkki tästä on e-lukupiiri Epos .

Kirjan loppuosassa Frid käsittelee aihetta bokcirklar-palvelussa käytyjen keskustelujen avulla. Kirja on nopealukuinen ja innostava! Löykkiöläiset suosittelevat.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s