Luukku 11: Tarinointia tarinallisuudesta

img_8071

Luukussa 11 on Anne Kalliomäen kirja Tarinallistaminen. Palvelukokemuksen punainen lanka, joka ilmestyi 2014.

Kirjan sisäkanteen on painettu motto: ”Kohti merkityksellistä, inhimillistä ja elämyksellistä palvelukulttuuria!”

Tärppejä tarinoilla kehittämiseen

Löykkiöläisten yhteistyökumppani Sekatyöläinen kirjoitti teoksesta Goodreads-palveluun näin:

”Paljon hauskoja tärppejä palvelumuotoiluun, asiakaskokemuksen parantamiseen ja palvelupolun tarkasteluun. Kirjan muoto (haastattelut, sitaatit jne.) tekee siitä nopealukuisen.

Kokonaisvaltainen tarinallistaminen silti vielä epäilyttää, mutta sen hyödyntäminen pienemmässä mittakaavassa kiinnostaa.

Kirjaa olisi voinut tiivistää. Vaikka toisto auttaa muistamaan, tekstissä oli paikoin kovasti ilmaa. Kustannustoimittaja olisi voinut olla tiukempana. Kaiken kaikkiaan hintansa arvoinen.”

img_0335Löykkiöläiset ovat samaa mieltä. Kirjasta löytyy perusteluja tarinallistetulle asiakasviestinnälle, mutta myös hakeutuvalle palvelulle.

Tarina linkittää palvelun vaiheita, kanavia ja muotoja toisiinsa, aktivoi käyttäjää. Tarinallistaminen helpottaa samastumista palveluun ja sen muihin käyttäjiin, vaikka sitten niihin tarinaa varten luotuihin hahmoihin.

Kirjan parasta antia ovat pitkin matkaa poimittavissa olevat vinkit. Jos on kiinnostunut käyttäjien palvelupolun ja palvelukokemuksen käsitteistä, palvelumuotoilun soveltamisesta kirjastomaailmaaan, kannattaa kirjaan tutustua soveltuvilta osin.

Kirjastoilla on tarinoita joka muodossa: tarinoita kokoelmissa, tarinoita omasta toiminnasta, tarinoita käyttäjistä!

Tarinallistaminen kirjastojen käytössä

Löykkiössä on jo pitkään käytetty viestinnässä käyttäjien tarinoita: kertomuksia siitä, miten kirjasto on muuttanut käyttäjiensä elämää. Useimmat asiakkaat antavat luvan käyttää lainauksia antamastaan palautteesta, monet kuvan ja nimenkin kanssa. Tässä tarinat toimivat!

Seinäjoen kaupunginkirjastossa tarinallistamista on hyöydynnetty lasten osastolla lainaamalla tarinat – luvan kanssa – jo suunnitteluvaiheessa Lea Pennasen Piilomaan pikku aasi-kirjasta, jonka arkkitehdit saivat luettavakseen. Lopputulos on mahtava: Apilan lastenosasto on innostava, aktivoiva – tai tarinoiden äärelle hiljentävä.

Ja löykkiöläisille tarinallistamisen käyttäminen työkaluna on toki myös hyvin läheinen aihe. Olemmehan olleet osa tarinaa alusta saakka, viitisen vuotta.

Miten teillä on hyödynnetty tarinallistamista?

2 thoughts on “Luukku 11: Tarinointia tarinallisuudesta

  1. Monenlaisia mahdollisuuksia tarjoava idea. Yksi ajankohtainen esimerkki tarinallistamisen hydyntämisestä on Aino Kiven käynnistämä #EnOlisiTässä -projekti. Siinä kannustetaan kaikkia meitä tuomaan esille yhteisten palvelujen merkitys ja arvo omassa elämässä, julkisen keskustelun ja pättäjien herättelemiseksi. Tämä olisi juuri nyt tärkeää, vastavoimana näiden yhteisiin verovaroin ylläpidettyjen palvelujen alasajolle ja yksityistämiselle. On ollut sykähdyttävää lukea näitä tekstejä. Huomionarvoista on, kuinka monessa kertomuksessa nousevat esille myös kirjastojen palvelujen merkitys ja vaikuttavuus! Tässä niistä yksi, Timo Heikkisen kokemus.
    http://www.prohyvinvointivaltio.fi/blogi/?p=95

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s