Luukku 8: Information architecture (tai: Jääkarhukirja)

Joulukalenterin kahdeksannessa luukussa on kirja, jonka myynti mitataan kuusinumeroisilla nidemäärillä. Ensimmäinen versio ilmestyi 1998, viime vuonna julkaistiin neljäs, laajennettu painos.

Kyseessä on Peter Morvillen ja Lou Rosenfeldin Information architecture for the World Wide Web, joka tunnetaan tuttavallisesti myös nimellä The Polar Bear Book (kansikuva kertoo syyn).
Jääkarhukirja on informaatioarkkitehtuurin perusteos. Se käy läpi keskeiset IA-osaset: informaation lajittelu ja järjestäminen, nimeämiskäytännöt, navigaatio ja opastus sekä hakutoiminnot. Lukijalle käy selväksi, miten kirjastoammattilaisten osaaminen on hyödyksi verkkopalveluiden rakentamisessa ja uudistamisessa, kuinka verkkopalveluiden rakenne vaikuttaa käytettävyyteen.

Jos IA on hutera, kaatuu koko rakennelma ennen kuin graafikko pääsee hommiinsa eikä käyttökokemuksen suunnittelija pysty hanketta pelastamaan.

Uusimmassa painoksessa on huomioitu myös mobiiliympäristö ja eri kanavien ja alustojen vuorovaikutus. Vanhoistakin painoksesta perusasiat käyvät ilmi.

Löykkiöläiset suosittelevat Polar bear -teosta kaikille verkkopalveluita suunnitteleville ja uudistaville, mutta myös muita palveluiden käytössä opastaville.

Kirjan lukeminen kohottaa myös ammatillista itsetuntoa: tämän me kirjastolaiset osaamme!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s