Rajattomat mahdollisuudet vai hyödyntöntä ajanhukkaa? Internet yleisissä kirjastoissa 20 vuotta

Soon enough, nobody will remember life before the Internet. What does this unavoidable fact mean?

img_8070Kysymyksen on esittänyt mm. toimittaja Michael Harris kirjassaan The End of Absence: Reclaiming what we’ve lost in a world of constant connection. 

Kirjasta lisää myöhemmin, samoin aiheesta, mutta Löykkiössä oli pakko palata vuoteen 1995 ja kirjastoammattilaisten näkemyksiin yleisissä kirjastoissa tuolloin upouudesta ilmiöstä Internet.

Tämä ensimmäinen kirjastoammattilaisten Internet-sukupolvi suhtautui aiheeseen kahtalaisesti.

Kun yksi kirjastonhoitaja näkee Internetin käytössä ”mahtavia, lähes rajattomia mahdollisuuksia”, toinen ei ole ”löytänyt mitään ammatillisesti tai henkilökohtaisesti hyödyllistä”.

Näin kertoivat kirjastoammattilaiset Päivi Jokitalon vuonna 1995 tekemässä kyselyssä sekä muutamissa haastatteluissa. Erään suurehkon kaupunginkirjaston osastonjohtaja puolestaan totesi, että vaikka internetin merkitys kirjastoille on todennäköisesti suuri, kirjastolaitoksen olemassaolon syyt ovat samat kuin ennenkin:

Kirjasto on tiedonvälityslaitos, tärkeämpää on se [välitettävän tiedon] sisältö kuin se välityksen muoto.

Yksi haastatelluista maakuntakirjastonjohtajista huomatti, että

Tietoverkkojen suhteen kirjaston tehtävä on sama kuin yleisen kirjaston muutenkin, että sen pitäis pitää asiakkaitten saavutettavissa kaikenlaisia tuotteita, jotka on jotenkin tarkoitettu luettavaks, tai josta on tarkotettu että haettais jollain tavalla tietoa ja ehkä virkistystä, herätteitä.

Uuden edessä kirjastoja askarrutti, kuinka paljon henkilökunnan pitää osata, kuinka laajasti tuntea Internetin mahdollisuuksia ja ketkä on koulutettava ensimmäiseksi? Keskitytäänkö pelkkään tiedonhakuun vai pitääkö asiakkaita opastaa myös esim. sähköpostin käytössä? Pelkät aineelliset resurssit eivät yksin ratkaise hankkeen toteuttamista ja suuntaamista: on päätettävä mitä halutaan tehdä, mihin pyritään ja miksi.

Edelliset muistiinpanot ovat peräisin tasan kahdenkymmenen vuoden takaa, Päivi Jokitalon vuonna 1996 ilmestyneestä Tiedon talot: Internetin käyttöönootto Suomen yleisissä kirjastoissa 1995 -kirjasta (Suomen kirjastoseura. BTJ Kirjastopalvelu, 1996).

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s