Kyläluuta kiertää kirjastoja: Umeå stadsbibliotek

IMG_6005Löykkiöläiset suuntasivat jo toisen kerran kahden kuukauden sisällä opintomatkalle Ruotsiin. Uumajassa kirjastotoimenjohtaja Ingegerd Frankki ja kirjastoauto-osaston johtaja Gunilla Brinck olivat varanneet runsaasti tapaamisaikaa suomalaisille vieraille.

Pari-kolme vuotta sitten avattu hieno kirjastorakennus on Ruotsissa aivan uudentyyppinen yhdistelmä, jossa toimii kirjaston lisäksi naishistorian museo, hotelli, elokuvateatteri, lastenkulttuurikeskus, ravintola ja muita kaupallisia toimijoita.

Turhia huolia

IMG_6012Yhtiömuotoinen toiminta herätti aluksi hämmennystä ja epävarmuutta niin asiakkaissa kuin henkilökunnassakin. Talon rakennuttivat yhdessä Uumajan kaupunki ja paikallinen kiinteistöyritys perustamansa Väven i Umeå -osakeyhtiön kautta. 

Erityisesti media suomi Kulturväven-taloa ankarasti alkuvaiheissa: julkishallinto oli myynyt sielunsa yritysmaailmalle, kaupallista ja kunnallista ei voi yhdistää, kulttuuri kärsii. Ingegerdin ja Gunillan mukaan henkilökunta otti kritiikin raskaasti, tuntui kuin oma olohuone olisi ollut hyökkäyksen kohteena. Tilanne kuitenkin rauhoittui – ja käyttö on vilkasta.

Ensi alkuun asiakkaat eivät myöskään olleet ihastuneita siihen, että lehtikokoelma
hajautettiin aiheenmukaisille osastoille; vain sanomalehdet on säilytetty yhtenäisellä lehtienlukualueella (missä on muuten tarjolla kokonainen hyllyllinen selkokielisiä lehtiä). Tähänkin on sittemmin totuttu.

Henkilökunnan pahimmat pelot liittyivät tilojen valvontaan. Vetävätkö (runsaslukuiset) avoimet toilettitilat piikittäjiä ja laitapuolen kulkijoita? Miten käy, kun henkilökunta ei pysty useiden sisäänkäyntien takia arvioimaan talossa kulloinkin oleskelevaa väkimäärää? Sekin arvelutti, että kun aiemmin kirjasto päätti, mitä tilassa tapahtuu ja kuinka siellä toimitaan, ”nyt tulee joku ja ripustaa tauluja seinille”, kun kumppaneita on monia. Mikään ennakkoon epäilyttävistä asioista ei ole lopulta aiheuttanut ongelmia, toteavat Ingegerd ja Gunilla.

Osuvaa opastusta

Jälleen löykkiöläisiin tekivät vaikutuksen kirjaston selkeät opasteet ja seikkaperäiset, suuret infotaulut ja pohjakartat.

Missään ei näy sanoja lainausautomaatti tai palautusautomaatti, jotka – noloa kyllä – olivat pitkään Löykiössäkin käytössä.

Pitkien ja kankeiden ilmausten sijaan käyttäjiä puhutellaan aktiivisilla kehotuksilla: låna –  lämna –  hämta. Aineiston pariin johdattavat pylväisiin maalatut tekstit kuten fakta tai fantasi. Ja täällä kuten Västeråsissa ja Sundbybergissäkin aineistoa on paljon ja väljästi esillä helppoa tutustumista varten, kaikkea ei välittömästi hyllytetä tiiviisiin riveihin.

Kaikkien kirjasto

Jotta kirjasto on esteetön palvelu mahdollisimman monelle, uusia kohderyhmiä pyritään ottamaan haltuun. Yksi tällainen ovat neurologisista oireista ja sairauksista kärsivät ihmiset: muistisairaat, aivovammaiset sekä autismin kirjon henkilöt. Kohderyhmiä määrittelevät ominaisuudet näkyvät harvoin päälle päin ja kohtaamisen harjoittelussa ja palveluiden suuntaamisessa tarvitaan yleensä ainakin aluksi asiantuntijoiden konsultointia.

Saavutettavuus ja osana sitä normikriittinen työskentelytapa onkin arkea Uumajassa. Henkilökunta pyrkii kyseenalaistamaan omat mahdollisesti stereotyyppiset ja kaavamaiset lähtökohtansa suhtautumisessaan erilaisiin käyttäjäryhmiin ja yksittäisiin asiakkaisiin. Samoin tarkastellaan totuttuja käytäntöjä. Kun aiemmin turvapaikan hakijat eivät voineet saada kirjastokorttia ilman paikallista osoitetta, tästä vaatimuksesta on luovuttu. Osoitteeksi voidaan kirjata vaikka kirjaston osoite, jotta halukkaat pääsevät lainaamaan aineistoa. Mahdollinen hävikki on arvioitu pienemmäksi pahaksi kuin potentiaalisten käyttäjien käännyttäminen lainaustiskiltä.

Löykkiöläiset kertovat vielä kesän aikana mielenkiintoisesta Brytiga böcker -hankkeesta, jonka loppuseminaariin vieraat saivat osallistua.  

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s