Kirjasto soikoon! Opiskelijat Löykkiön apuna

Yksi Löykkiön kirjaston esimiehistä opettaa suhteellisen säännöllisesti alan opiskelijoita Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

Etu on molemminpuolinen: opiskelijat hyötyvät ammattilaisen kokemuksista, kirjasto saa virtaa nuorista sekä kaupanpäällisinä tuorein silmin tehtyjä huomioita alan tilanteesta.

Oman edun tavoittelua opettaja harjoittaa tehtävässään sen verran, että Löykkiö on joillakin kursseilla toiminut oppimistehtävien kohteena.

Musiikki ja elokuva kirjastossa -kurssilla osallistujat pohtivat Löykkiön musiikkikirjastotomintaa.

IMG_2960
Löykkiössä benchmarkataan mielellään! Mitä isot edellä.

Kurssilla mietittiin seuraavia:

 • Minkälaista toimintaa suosittelet Löykkiön kirjaston musiikkiosastolle?
 • Mitä mahtavat olla musiikkiosaston palveluiden tärkeimmät kohderyhmät Löykkiön kaltaisessa ja kokoisessa kunnassa?
 • Kenen kanssa kirjasto voisi tehdä yhteistyötä ja missä asioissa? 
 • Ota huomioon kokoelma, tilaisuudet ja tapahtumat sekä musiikkiosaston tarjoamat palvelut.

Löykkiön kirjaston toimintaympäristöä kuvattiin taustaksi näin:

 • Löykkiö (ruots. Likis) sijaitsee keskisessä Länsi-Suomessa (6 580 as.)  – asukasluku on viime vuosina kasvanut
 • Löykkiön kirjasto on perinteinen maaseutukirjasto, joka kuitenkin uskaltaa kokeilla uutta, näkyä ja kuulua.
 • Kirjastossa on seitsemän työntekijää (6,5 htv), joista kirjastotoimenjohtajan lisäksi kaksi työskentelee aikuisten osastolla, kaksi lasten ja nuorten palveluiden parissa (näistä toinen on osa-aikainen), yksi vastaa koti- ja muista hakeutuvista palveluista ja yksi musiikkipalveluista. Henkilökuntaa käytetään joustavasti muissakin tehtävissä.
 • Löykkiössä on vanhaan puurakenteiseen kiinteistöön huolella peruskorjattu pääkirjasto kunnan keskustassa sekä kaksi omatoimikirjastona toimivaa lähikirjastoa kouluilla.
 • Löykkiössä tehdään tiivistä yhteistyötä kolmen peruskoulun sekä esiopetuksen kanssa. Kunnassa on musiikkiopiston toimipiste ja läheisessä isommassa kaupungissa toimii kaupunginorkesteri.
 • Kesäisin kunnassa sijaitsevassa leirikeskuksessa järjestetään kaksi musiikkileiriä: kesäkuussa bändikoulu ja heinäkuussa klassisen musiikin leiri, jossa pianon-, viulun-, alttoviulun- ja sellonsoiton opetusta. Kummankin leirin lopuksi järjestetään oppilaskonsertti ja leirin alkuvaiheissa konsertoivat opettajat.
 • Kunnassa on pubi, jossa kirjasto vetää musiikkiaiheista tietovisaa kerran kuussa. Silloin tällöin pubissa esiintyy bändejä. Karaokeilta kerran viikossa.
 • Kunnassa on kansalaisopisto, jonka kurssivalikoimaan kuuluu sekakuoro, hanurin- ja kitaransoiton opetusta sekä yksinlaulutunteja.

Kurssilaiset suosittelivat kirjastolle palveluita ja aineistoja reunaehdot hienosti huomioiden.

Monet muistuttivat työelämän realiteeteista: on mietittävä, mihin resurssit riittävät, priorisoitava kohderyhmät ja valittava kumppanit huolella, jotta yhteistyöstä saadaan lisäarvoa asiakkaille.

”Kaiken toiminnan täytyy kuitenkin tapahtua henkilökunnan voimavarojen ehdoilla. Yliampuminen ei tue ketään ja tuo tullessaan vain hutiloitua työtä ja mahdollisesti sairaslomia.”

Tässä joitakin opiskelijoiden esittämiä kehittämiskohteita ja ehdotuksia toimintamalleiksi, näitä testataamme Löykkiössä!

Pienelle kirjastolle kumppaneiden tuki

Apuna voitaisiin käyttää jonkinlaista työryhmää, jossa voisi olla edustajat esimerkiksi koululta, kansalaisopistolta ja musiikkiopistolta. Näin voitaisiin saada erilaista näkökulmaa musiikkiosaston toimintaan.

Monessa vastauksessa mainittiin myös kumppaneiden toiminnan esittely kirjastossa.

Pienimuotoisen konsertin yhteydessä olisi mahdollista kertoa vaikkapa kansalaisopiston musiikkikursseista.

Kouluyhteistyö

Koululaisille tarjottaviksi kurssin osallistujat ideoivat genre-perustaisia musiikkipolkuja tehtävineen. Musavisan voisi järjestää oppilaille koulussa tai kirjastossa, musiikkitunti voitaisiin pitää kirjaston tiloissa.

Paikallinen pubi ja kirjasto

Yhteistyötä pubin kanssa voisi tiivistää: kirjasto voisi tietovisan lisäksi tarjota baarissa silloin tällöin musavinkkausta ja kertoa karaokeiltoina esim. kokoelmiin kuuluvista karaoketallenteista. Tietokirjallisuus puolestaan sopii esiteltäväksi visailtoina.

Pubissa esiintyvien bändien edustamista musiikkigenreistä voidaan tehdä nostoja musiikkiosastolla vähintäänkin 3-4 päivänä ennen esitystä.

Pubissa esiintyvät bändit voivat myöskin hyötyä yhteistyöstä kirjaston kanssa; kirjastossa voi olla bändi-iltojen mainoksia, yhtyeet voivat vetää akustisen etkokeikan kirjastossa ennen illan esiintymistään baarissa.

Orkesteri

Lähikunnan kaupunginorkesterin konserteissa esitettäviä teoksia voisi ottaa esiin kirjastossa eri tavoin; orkesterin jäsenet olisivat ehkä kiinnostuneita tulemaan kirjastoon kertomaan työstään.

Orkesteri voisi järjestää myös flashmob-tapahtuman pääkirjaston viereisessä puistossa.

Musiikkileirit

Leirikeskuksen musiikkileireille kirjasto voi perustaa pienen pop-up-kirjaston, josta löytyy musiikkikirjoja ja nuotteja osallistujien käytettäviksi. Leirin konserteista voitaisiin tarjota kirjastossa lyhyemmät tiiserit.

>Myös leiriläisille voisi järjestää musavinkkausta – osa leiriläisistä on paikallisia kirjastonkäyttäjiä, osa lähikunnista, loput kauempaa.

Jos resurssit sallivat, musavinkkausta voisi silloin tällöin tarjota myös kansalais- ja musiikkiopistoilla.

Kirjastossa järjestettävät tapahtumat

Teema-aiheisia musiikki-iltoja soittaen, laulaen, kuunnellen, kertoen. Myös vanhat kunnon levyraadit saattaisivat vetää yleisöä.

Musiikkiaineistot

Aineiston osalta opiskelijat muistuttivat yhteistyön voimasta! Kelluvat kimppakokoelmat tai kimpan sisäiset lainat ja kuljetukset mahdollistaisivat yhteisen kokoelmapolitiikan: Löykkiön kirjaston kannattaisi tehdä tiivistä yhteistyötä mahdollisten (ja todennäköisten) kirjastokimppaan kuuluvien kirjastojen musiikkiosastojen kanssa. Tällöin jokainen kimpan kirjastoista voisi erikoistua tiettyihin musiikinlajeihin peruskokoelman ohella ja kimpan sisäiset lainat kulkisivat kätevästi kirjastosta toiseen varauksina. Yhteisessä järjestelmässä ne myös näkyisivät kätevästi kaikille.

Opiskelijoilla oli mahtavan paljon hyviä ehdotuksia kokeiltaviksi. Kuten yksi heistä löykkiöläisiä muistutti, vain mielikuvitus on rajana!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s