Some-tarinointia

Minkälaisia tarinoita syntyy kokoamalla omaan organisaatioon liittyviä Instagram-kuvia? Koosteessa Löykkiön kirjaston asiakkaiden julkaisemia otoksia.
Minkälaisia tarinoita syntyy kokoamalla omaan organisaatioon liittyviä Instagram-kuvia? Koosteessa Löykkiön kirjaston asiakkaiden julkaisemia otoksia.

Tarinat ovat tämän päivän pihvi. Some ja tarinat kietoutuvat monin tavoin yhteen. Viime vuonna ilmestyi Jarno Alastalon kirja Sometarinoita Suomesta: Hullu, barbaari ja kissa  (Avain, 2015), mutta tarinoista ja storytellingistä puhutaan myös markkinoinnin, vaikuttavuuden arvioinnin ja työelämän tutkimuksen yhteydessä (niistä lisää mm. BTJ:n Lukupää-blogin tekstissä Tarinat tehokäytössä).

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämissä Työelämän some -päivissä on lyhyesti käsitelty myös sometarinointia: kuinka verkossa esitetty asiakaspalaute voidaan koota värittämään toimintakertomuksia ja esitteitä, miten teemaan tai kampanjaan liittyvät uutiset voidaan näppärästi esittää värikkäänä kertomuksena tai millä tavoin hankeraporttiin saa liitettyä aihetta koskevia Twitter-viestejä, Instagram-kuvia, blogipäivityksiä ja muuta verkkosisältöä.

Yksi väline tähän on Storify, jonka avulla verkossa julkaistut kuvat, tekstit ja videot voi lomittaa omien tekstinpätkien kanssa.

Storifyn koosteisiin voi linkittää muista verkkopalveluista ja niitä voi myös tallentaa esim. pdf-muotoon. Lukijoiden ei siis tarvitse olla palvelun rekisteröityneitä käyttäjiä päästääkseen tarinoihisi käsiksi.

Espoon kaupunginkirjasto kokosi taannoin lukukoirien kotimaisen esikoiran Börjen ensi hetket verkon parrasvaloissa, kun ihana kirjastotyöläinen voitti vuonna 2013 Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon. Börje-kooste osoittaa sekä Storifyn hyvät että huonommat puolet: kun alkuperäinen tekijä on poistanut linkitettyinä olleita kuvia tai muita julkaisuja, kooste alkaa ontua. Idea käy esimerkistä kuitenkin mainiosti ilmi.

Muunkinlaisia ilmiöitä palvelun avulla on kuvattu. Kun Helsingin aikoinaan tuore kaupunginvaltuusto strategiakokousti metsän uumenissa, osallistujat avautuivat ulkomaailmaan Twitter-viesteillä. Nämä viestit on koottu hashtagin #vss13 avulla yhteen. Erinomainen tapa kertoa livenä päätöksentekijöiden toiminnasta!

Ehkä seuraava pelipäivä tai mediataitoviikko voisivat poikia Storify-koosteita uutisista, asiakkaiden reaktioista ja Instagramiin postatuista kuvista?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s