Allting förändras – det enda som består är förändring, del 1

chefsmöte20 bibliotekschefer plus en frilansande bibliotekarie sitter förväntansfulla i ett mötesrum i Tammerfors. Dagens tema är utveckling och förändring – inget nytt under solen alltså, men det är ändå viktiga synvinklar i alla tider.

Show of hands: vem kommer ihåg en tid då det inte skulle ha varit bråttom på jobbet? Då det inte pratades om förändring, om en brytningstid, om stora förändringar som var på kommande. Just det, ingen.

Susanne Ahlroth från regionalförvaltningen började dagen med några aktuella ärenden. Vad gäller statstöd för försöks- och utvecklingsverksamhet, söker biblioteken om större summor än tidigare – men projekten är inte nödvändigtvis större. Många ansökningar gäller meröppna bibliotek och utveckling av självbetjäning. En förändring som även diskuteras senare under dagen.

En annan förändring: det finns ett förslag att antalet landskapsbibliotek kommer att minska från 18 tid 8-12 regionala bibliotek, varav minst 1 ska vara i en tvåspråkig kommun. Maija Berndtsons utredning gällande den regionala biblioteksverksamheten blev färdig i november. Här berättar hon mera om utredningen: http://ekirjasto.kirjastot.fi/videot/maija-berndtson-alueellisen-kirjastotoiminnan-kehittaminen .

Den nya bibliotekslagen träder i kraft om två år är det tänkt. Förberedelserna har startat och regionala tillställningar kommer att arrangeras under våren. Ett av teman är delaktighet och mångfald, men också samarbete, kompetens och ledarskap diskuteras i samband med lagförändringen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s