Allting förändras, del 2: färgterapi

laput2Som alltid med biblioteksfolk blev det livliga diskussioner på eftermiddagen. Tro inte att bibliotekarier är tystlåtna, tillbakadragna och blyga människor!

Efter en genomgång av de stora linjerna i IFLA trendrapporten fick deltagarna fundera på tre strykhundar, tre mjölkkossor, tre frågetecken och tre stjärnor. Med andra ord valde alla tre tjänster / rutiner / processer / verksamhetsformer som man antingen kunde bli av med, hålla kvar, ha mindre av och börja med.

I små grupper valde man sedan tre i topp i varje kategori.

När allas 4 x 3 lappar var samlade började omröstningen. Alla hade en röst per ruta, nu gällde det alltså att prioritera: vad ska man börja med, vad är det första som får gå.

laput1Föga överraskande brukar strykhundarna vara de svåraste att komma på. Idag blev de ändå flera: referensbibliotek eller -avdelning behöver man inte mera, katalogisering kan man sköta mer centraliserat, omplastning och reparerande av material är inte alltid nödvändig.

Deltagarna vill se flera evenemang och tillställningar, tjänster och verksamhet riktad till barn men också till seniorer samt olika specialgrupper som t.ex. funktionshindrade. Det får gärna bli mera e-resurser på biblioteken.

Stämningen är viktig! Zen på biblioteket! Vi ska vara en oas men även erbjuda verksamhet som orsakar (o)ljud. De här måste man försöka förena på bästa möjliga sätt – helst i samråd med kunderna.

Allt som allt, bra och givande diskussioner, skratt och nya idéer. Så ska det vara på ett möte.

PS. Sirpa Mikkonen presenterade ett projekt där BTJ kommer att samarbeta med bibliotekssvenskfinland, men mer om det lite senare!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s