Keksi uudelleen. Osa: kirjakauppa

Mikä on tilava, ilmava, kirjahyllyillä reunustettu, e-maailman sukupuuton partaalle ahtauttama uhanalainen tila, joka tarjoaa niin kaunoa, tietoa, painettua ja e-aineistoa, verkossa ja lähipalveluna? 

Kun ostaa junalukemiseksi Intelligent life -nimisen lehden, tuntee heti nousseensa Anna- ja Amelia -sfääreistä sananmukaisesti älykköelämään. Konkreettisenä yllykkeenä The Economistin julkaiseman tämänkertaisen numeron hankintaan toimi kannen otsikko Let’s reinvent the bookshop. Juttu teki lehdestä hintansa väärtin (9 €).

Eloonjäämissuunnitelmat

SJKsatuluolaIntelligent Life antoi neljälle suunnittelutoimistolle saman briiffauksen: piirtäkää 100 000 punnalla toteutettava indie-kirjakauppa, jonka molemmat kaksi kerrosta ovat pinta-alaltaan 1000 neliöjalkaa. Tarjolle on saatava printtiä ja e-aineistoa, tietopuolista ja kaunokirjallisuutta. Putiikki sijaitsee keskimääräisellä eurooppalaiskauppakadulla.
Tuloksena oli sohvanurkkauksia, seisaaltaan helposti selattavia kirjavalikoimia, ääntä eristäviä pallotuoleja, tapahtumatoreja ja näyttämöitä, erilaisiin toimintoihin perustuvia vyöhykkeitä, lattiasta kattoon ulottuvia hyllyseinämiä, vaihtuvia teemavalikoimia, kirjojen sisältöihin liittyvää muuta (myytävää) rekvisiittaa, kosketusnäyttötekniikkaan perustuvia paneeleita ja kokonaisia seiniä, pokkariautomaatteja, kahviloita.
Tuloksena ei ollut: tiskejä, kassakoneita, kieltotauluja.
Muistuttaa hämmentävästi sitä toista kirjojen ja sisältöjen tallennus- ja jakelupaikkaa, kirjastoa.

Kysy mitä tahansa

Kademieli markkinoinnin ja palstatilan suhteen iski, kun jutussa esiteltiin harjoitukseen osallistuvan Gensler-toimiston kymmenen vuoden takaista konseptia Lontoon Regent Streetin Apple Storelle. Liiketila teki historiaa poistamalla palvelutiskit, asettamalla tuotteet ilmavasti esille, palkkaamalla asiantuntevaa henkilökuntaa, jolta ”voi kysyä mitä tahansa”.
Genslerin näkemys indie-kirjakaupan pelastavasta mallista on kaikkien mahdollisten kirjallisten tarpeiden ennakointi.
”From grabbing a paperback or download, to relaxed browsing, personally tailored reading-lists, self-publishing, book clubs, author events and even an enhanced experience of reading a book in the bookish equivalent of a flotation tank.”

Toimittaja on ihastuksessta soikeana Genslerin suunnittelijan Owain Robertsin omaperäisten ideoiden edessä. Liikkeen ulkoseinä on kosketusnäyttö, jota näpäyttämällä voi QR-koodien avulla ladata e-kirjoja. ”The choice could be infinite – ’the whole catalogue of the British Library’, said Roberts.”

Tiskivuorot historiaan

Artikkeli on paitsi yhdeksän euron, myös lukemisen arvoinen. Se sisältää paljon kirjastoihin sovellettavaa – ja paljon kirjastoista lainattua.

Kun kirjastoissa keskustellaan jalkautuvasta asiakaspalvelusta, kaikki IL-lehden tilaamat suunnitelmat perustuvat pienten kannettavien maksupäätteiden käyttöön. Henkilökunnalla ei ole työpisteitä, tiskejä tai kassakoneita.

Vaan mihin laskea ne lainattavien aineistojen pinot kirjasto-oloissa? Jos näistä piirustuksista otetaan mallia, keskelle salia on sijoitettu seisomakorkeudella toimivia pöytiä, joilla kirjoja voi selailla. Toiminee myös laskutilana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s