Kuka (saa) hoitaa kirjastoa?

Löykkiössä on jo odoteltu, milloin vapaaehtoisten pyörittämät kirjastot jälleen pulpahtavat julkisuuteen. Nyt on se aika. Ne vaikuttavat tulevan takavasemmalta (tai oikealta, ilmaus liittyy tässä vain ilmansuuntiin) ilman, että kirjastot olisivat mukana keskustelemassa siitä, mikä on palveluiden sisältö, laajuus ja pysyvyys. 

Säästöt pilkottavat vähintäänkin rivien välissä, mutta sitäkin enemmän mietityttää palveluiden suunnitelmallisuus: kuka tekee ja mitä, kenen vastuulla toiminta lopulta on, pääsevätkö lainausta hoitavat vapaaehtoiset asiakasrekistereiden tietoihin, mistä se aineisto tulee ja kuka toimintaa koordinoi ja kehittää?

Jyväskylässä on (ilmeisesti) kyse kaupungin ylläpitämistä kirjastoverkon toimipisteistä, joita vapaaehtoiset pyörittävät tiettyinä aikoina. Rajaus on selkeä. Varmasti pitää myös paikkansa, että osallisuus luo yhteisöllisyyttä ja lisää hyvinvointia. Löykkiössäkään ei millään muotoa olla käyttäjien osallistumista vastaan, päin vastoin, on mainiota, jos asukkaat pitävät kirjastopalveluita niin tärkeinä, että käyttävät niiden turvaamiseen aikaa ja energiaa. Asiakasyhteistyö tarjoaa kehittämiselle hyvän lähtökohdan.
Photo 7.12.2012 14.47.01

Jyväskylästä poikkeavia malleja on kuitenkin varmasti tulossa. Toisaalta kirjaston ystävien lainakirjastoja ja lukutupia kutsutaan niitäkin kirjastoiksi, jolloin hämärtyy helposti kirjastoammattilaisen tarve ja merkitys. Jos vapaaehtoiset nähdään alan ammattilaisia korvaavana ilmaistyövoimana, suunta on huolestuttava.

Löykkiöläiset ovat muistavinaan, että Tanskassa on laadittu ohjeet siitä, mihin ja kuinka vapaaehtoiset voivat kirjaston toiminnassa osallistua.  Olisiko meilläkin viimeistään nyt kansallisen tason vapaaehtoisohjeiden paikka? Kirjastojen pitäisi itsensä varautua vapaaehtoistoiminnan lisääntymiseen pohtimalla, mitä voi hoitaa vapaaehtoisvoimin, miten siitä tiedotetaan ja miten perustellaan, että juuri se siivu palveluista voi olla voluntäärien hallussa. Samalla tulisi pohdittua ja perusteltua miksi ja mihin edelleen tarvitaan kirjastoammattilaisia.

Kirjastot pyörivät vapaaehtoisten voimalla / Ylen uutiset (10.9.2013) http://yle.fi/uutiset/kirjastot_pyorivat_vapaaehtoisten_voimalla/6823195

Mainokset

2 thoughts on “Kuka (saa) hoitaa kirjastoa?

  1. Todellakin mietinnän paikka. Eiköhän vapaaehtoistyö kirjastossa vastaa korkeintaan kirjaston ”kylmää asemaa” tai lainausautomaattia. Toisin sanoen sitä suurelle yleisölle parhaiten näkyvää kirjojen ”piippausta” tiskissä. Muuta työtähän kaikki asiakkaat eivät ymmärrä kirjastossa olevankaan.

    Jos haluaa positiivisesti ajatella, niin ehkä tässä vapautuu rutiinityöstä kirjastoammattilaisen aivoja ja kapasiteettia tähdellisempään. Samalla sitoutetaan alueen asukkaita omaan kirjastoon, joka varmasti tuntuu vielä enemmän omalta, jos kirjastossa tekee vapaaehtoistyötä.

    Mutta mistä vapaaehtoisia jatkossa riittää kaikkiin kunnan palveluihin? Aikamoinen päänvaiva ja työajan syöppö tulee olemaan vapaaehtoisten houkutteleminen, työvuorojen organisoiminen ja homman päältä katsominenkin? Sekään työ ei ole ilmaista.

    1. Käyttäjien sitoutuminen omaan kirjastoon on ilman muuta hyvä pointti, mutta totta on, että suunnittelematta ei toteudu vapaaehtoistyökään – ainakaan se ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla, ellei kirjasto itse ole asiassa aktiivinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s