Hubi, hautomo ja olohuone

Jos kirjastojen ytimessä ovat sisällöt, miten olohuoneajattelu niihin liittyy? Tätä puuttuvaa linkkiä löykkiläiset ovat etsiskelleen ja luulevat sen löytäneensä David Lankesin ilmaisemasta ajatuksesta:

Knowledge is created through conversation.

Jos kirjasto onkin mukana tiedon – valistuneiden, perusteltujen mielipiteiden, eri näkökulmien punnitsemisen ja siitä seuraavan ymmärryksen – syntyprosessissa, tilojen tarjoaminen käyttäjien kohtaamiselle näyttäytyy hieman erilaisessa valossa.

We have the potential to be deeply engaged in every aspect of the knowledge process, from discovery to creation to sharing to preserving. We’re no longer thinking just about stewardship.

Wendy Lougee, University librarian and McKnight Presidential Professor,University of Minnesota

Pitkään on Löykkiössäkin ollut selvää, ettei kirjastossa ole kyse vain kokoelmanhoidosta ja sisältöjen järjestämisestä, vaan jostain sitäkin suuremmasta. ”The mission of librarians is to improve society through facilitating knowledge creation in their communities” on Lankesin muotoilu.

Tilan ja ympäristön – samoin kuin ammattihenkilöstön ja tiedonlähteiden – tarjoaminen lähiympäristön toimijoille voikin olla osa tiedon syntymistä. Ideahautomot, makerspacet ja urban officet kaikki edistävät tätä. Myös oleilu kirjasto-olohuoneessa altistaa erilaisille ihmisille, ajatuksille ja näkökulmille.

Kirjasto on innovaatioiden alusta, platform, toteaa puolestaan Clifford Lynch (executive director of the Coalition of Networked Information). Kirjasto on kehysorganisaation ja yhteisön hubi, joka levittää uudet käytännöt koko organisaatioon.

Toinen asia on sitten, kuinka sisällöt tehdään tilassa näkyviksi. Kirjat on helppo havaita, vaan kuinka on sähköisten aineistojen laita? Kuinka ne esitellään asiakkaalle? Miten ne näkyvät? Tätä jäämme Löykkiössäkin pohtimaan.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s