Apila tarjoaa monikäyttöistä ravintoa

Seinäjoen Apila on – kuten kasvimaailman kaimansa – monikäyttöinen ja ravitseva. Tänään se toimii ELY-keskuksen järjestämän kirjastorakentamisseminaarin paikkana. Löykkiöläisistä Apila on edelleen *ihana*, vaikka kirjastomaailmastakin on kantautunut arvioita, joissa hämmästellään kirjahyllyjen vähyyttä ja aineistojen maastoutumista hulppeaan tilaan. Asian toinen puoli on, että löykkiöläisten tukholmalainen kollega puolestaan kummasteli suomalaisten kirjastojen korkeita ja tiheitä hyllyrivistöjä, joihin uppoavat niin uutuudet kuin kuriositeetitkin.  Ratkaisu on Seinäjoella harkittu. Yksi hyllyrivi poistettiin suunnitelmista ja tilalle lisättiin pöytiä ja tuoleja Amsterdamin tutustumismatkan tuloksena. Siellä kaupungin uudessa pääkirjastossa istui paljon väkeä työskentelemässä, yksin ja yhdessä.

Kirjastotoimenjohtaja Mervi Heikkilä esitteli aamupäivällä Apilan syntyä. Vaikka sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, siihen toiseenkin puolikkaaseen on hänen mukaansa sisältynyt melkoinen määrä työtä. Etukäteen tarkasteltiin sekä nuorten että ei-käyttäjien toiveita ja tarpeita SeAMKin opinnäytteissä.

Suunnittelun erityinen haaste oli uudisrakennuksen yhdistäminen vieressä sijaitsevaan Aalto-keskukseen, jossa osa pääkirjastoa tulee edelleen sijaitsemaan. Toinen pyrkimys tilasuunnittelussa on ollut asiakkaiden aktivoiminen osallistumaan: tilassa tapahtuu, siellä järjestetään näyttelyitä ja ratkaisut ovat monikäyttöisiä. Musiikki- ja nuorten osastoille johtavat portaat toimivat myös lukupaikkana ja katsomona.

Työpaikkademokratiaa harjoitettiin suunnittelussa. Kokouksia järjestettiin tiuhaan ja muun muassa henkilökunnan toimistotilojen kappien ovista käytiin tiukka äänestys, jonka rulo-puolue voitti ja liukuovien kannattajat hävisivät.

********

Apila postimerkissä: http://www.seinajoki.fi/ajankohtaista/tiedotteet/seinajoelle_oma_postimerkki.html 

Rissanen, Ilkka ja Santamaa, Touko (2010) Seinäjoen pääkirjaston ei-käyttäjät. SeAMK. Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma. https://publications.theseus.fi/handle/10024/22440

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s