Kirjastoammattilaiset perusasioiden äärellä

Löykkiössä on eletty blogihiljaiseloa, mutta elävässä elämässä vauhti on päällä, mistä viime aikojen radiohiljaisuus johtuu. Luvassa on vilkkaampia blogiaikoja pian, ihan pian, kunhan pari löykkiöläishanketta valmistuu.

Faktan tarkistus meneillään!

Tämän halusimme kuitenkin jakaa kanssanne näin vaalivuonna: Seattlen yleinen kirjasto kantaa yhteiskunnallista vastuuta kuten kirjastolle sopii ja tarkistaa tilauksesta poliittisessa keskustelussa käytettyjen väitteiden todenperäisyyttä. Kirjaston faktantarkistuspalvelu on osa washingtonilaista Living Voters Guide -palvelua, jossa käyttäjät voivat ennen kansanäänestyksiä esittää mielipiteensä – puolesta ja vastaan – ja keskustella äänestyskohteista, joita ovat mm. samaa sukupuolta olevien avioliitto ja marihuanan laillistaminen. Kun kuntalainen törmää väitteeseen, jonka oikeellisuutta hän epäilee, kirjastonhoitaja rientää apuun!

Miksi kirjasto sitten moiseen puuhaan on ryhtynyt? Kuten seattlelaiset kollegamme muistuttavat, kirjasto on puolueeton palvelupaikka ja tiedonhaun asiantuntijaorganisaatio. ”Kirjastonhoitajan tehtävä on aina ollut tarjota informaatiota vastauksena asiakkaan tarpeeseen.” Nykyisin homma hoidetaan yhä useammin verkossa. Kirjaston on oltava läsnä verkkokeskusteluissa, siitä yksinkertaisesta mutta varsin painavasta syystä, että selkeään informaatioon ja tarkistettuihin taustatietoihin perustuvat (etenkin yhteiskunnalliset ja poliittiset) keskustelut ovat hyödyllisempiä kuin mutu-tuntumalta heitettyihin lausumiin nojautuvat. Hear hear. Mennään mukaan!

The Living Voters Guide – Now with fact-checking by the Seattle Public Library! https://wash.livingvotersguide.org/

http://blogs.seattletimes.com/monica-guzman/2012/10/27/seattle-library-fact-check-experiment-risky-but-valuable/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s