LiLi, Netti-Nyssen kanadanserkku

Oikeastaan Fraser Valleyn kirjastoauto on hieman kaukaisempaa sukua, mutta idea muistuttaa kuitenkin tamperelaispalvelua: viedään tietoa tiedosta ja tekniikasta sinne, missä käyttäjät ovat. LiLi, koko nimeltään Library Live and On Tour, pysähtyy asuntoloissa, ruokajakelupaikoissa, palvelutalojen pihoilla ja muualla, missä on potentiaalisia käyttäjiä. LiLi huristelee myös festareille ja juhlapaikoille, mutta suuren osan ajasta se tekee sosiaalista kirjastotyötä marginalisoituvien kohderyhmien parissa.

LiLi voi ajellessaan herätellä mielenkiintoa musiikilla ja megafonilla. Sen sisätiloissa on 40 tuuman teevee, uutuuskirjahylly, mutta ennen kaikkea tekniikkaa: autossa voi tutustua ekirjan lukulaitteisiin, tabletteihin ja pelikonsoleihin. Osa koko ihanuudesta, lähinnä juuri tekniikasta,  on kustannettu sponsorivaroilla.

 

Koska LiLi on kuitenkin kirjaston tarjoama palvelu, myös kirjasto on läsnä. Kävijöille tehdään kirjastokortteja, esitellään kirjaston palveluita ja tarjotaan uutuuskirjoja. Varttuneille opetetaan tiedonhakua, sakkoja annetaan anteeksi ja käyttäjien kanssa on aikaa keskustella.

Toiminnasta vastaa Smitty Miller on kysynyt aluekirjaston 15 kunnassa “If you had a librarian one day a week who could do anything you wanted to do not in the library, what would it be?” Paikalliset kirjastonhoitajat, lautakuntien jäsenet ja kirjaston ystävät -yhdistysten aktiivit ovat matkanneet auton mukana tapaamaan kodittomia, vanhuksia, paikallisia yhdistyksiä.

Meet the Bookless Mobile. Library Journal. 15.6.2012 http://lj.libraryjournal.com/2012/06/library-services/meet-the-bookless-mobile/

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s