Oprah uskoo, Slate Magazine ei

Kirjaan. Oprah Winfrey tosin puhuu lähinnä kaunosta ja Slate Magazinen L.V. Anderson keittokirjoista. Läheisemmässä tarkastelussa yhteistä on enemmän ja niin ennusteet kuin uskomukset ovat lähempänä toisiaan kuin otsikot antavat ymmärtää: Oprah panostaa e-kirjaan, vaikka kehottaakin kirjakerholaisiaan vielä suosimaan paikallista kirjakauppaansa. Anderson puolestaan toteaa, ettei e-versioiden luettavuus pärjää painetulle kirjalle – muut ominaisuudet sen sijaan ovat paperiseen serkkuun nähden ylivoimaisia.

Keittokirjojen elektronista lähitulevaisuuttaa Slaten ruokanumerossa perustellaan ruokakirjojen lahjakirjaluonteella: niitä ei – kuulemma – juurikaan osteta itselle. Hmm. Löykkiöläisillä on kaappi täynnä eri-ikäisiä, kokoisia ja kielisiä ruokaohjeopuksia, vaikkei niiden hankkija ole vuosikausiin tehnyt keittiössä muuta kuin paahtanut leipää.

(Anderson tosin toteaa, että nimenomaan niille kulinaristeille, jotka etsivät herkullisia reseptejä, internet on kirjoihin nähden täysin ylivoimainen: kaikkea ei tarvi testata alusta saakka kokkaamalla, kun joku muu on kuitenkin sen ennättänyt tehdä ja tuloksista vielä avautunutkin. Ja jos kuratoituja ruokaohjeita kaipaa, e-versiot ovat yhtä toimitettuja kuin painetutkin.)

Oprah-uutisen varsinaisena aiheena on talkshow-tv-viihde-lehtibisnes-multitaskerin kirjakerhon henkiinherääminen. Taannoinen kerho hiipui Jonathan Franzenin kanssa käydyn sanaharkan jälkihöyryihin, mutta syntyy uudelleen 2.0-versiona. Kerholaisille on luvassa Oprahin videoitua jutustelua valittujen kirjailijoiden kanssa, twiittejä, FB-presenssiä, mutta myös itse O:n annotoimia versioita kerhon e-kirjoista.

Kriittisiä äänenpainoja (julkkis-)kirjakerhoja kohtaan esitetään The Atlanticin jutussa: kirjakerhot eivät lisää lukemista. Ne eivät kasvata kirjamyyntiä, vaan lisäävät ainoastaan tiettyjen nimekkeiden ja kirjailijoiden myyntilukuja. Kirjakerhot eivät opeta ja edistä lukuharrastusta visuaalisen viestinnän aikana, jolloin kaiken pitää tapahtua nopeasti, eikä viipyilevä kirjallisuuden harrastaminen sovi sabluunaan. Mutta kirjojen lukijoita ne kuitenkin palvelevat.

Löykkiöläiset sitä paitsi fanittavat Oprahia, olkoonkin yli-innokas amerikkalainen bisnestätsy. Ettäs tiedätte.

Oprah relaucnes book-club, saying ”I still believe in books” (1.6.2012) http://latimesblogs.latimes.com/jacketcopy/2012/06/oprah-relaunches-book-club-saying-i-still-believe-in-books.html L.A. Times

What’s missing from Oprah’s book-club 2.0 (16.6.2012)  http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2012/06/whats-missing-from-oprahs-book-club-20/258141 The Atlantic

Anderson, L.V. (xx.6.2012) http://www.slate.com/articles/technology/future_tense/2012/06/the_future_of_cookbooks_they_ll_go_extinct_and_that_s_ok_.html The Slate Magazine

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s