Mies, tiedätkö mistä jäät paitsi?

Vuosittaisen Orange Prize -kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat julkistettiin asiaankuuluvasti naistenpäivänä. Pitkällä listalla on 20 romaania, joista peräti viisi on esikoisteoksia – mukana myös ruotsalainen Karin Altenberg. Ehdokkaat karsitaan 17.4  ja voittaja valitaan toukokuun lopussa. Juryä johtaa kirjailija Joanna Trollope.

Löykkiössä tuntuu hieman ambivalentilta puhua naiskirjailijoista, mutta edelleen on olosuhteita, jotka puoltavat naisten kirjoittamaan kirjallisuuteen keskittyvän palkinnon olemassaoloa. Kirjastoissa tuttu ilmiö on, että yleensä ottaen naiset lukevat sekä naisten että miesten kirjoittamia kirjoja, kun taas miehet pitäytyvät pitkälti oman sukupuolensa tuottamaan kirjalliseen sisältöön.

Kuka nämä on kirjoittanut?

Myös muita perusteluja Orange Prizelle löytyy. Vida, naiskirjailijoita tukeva organisaatio, tarkasteli kirjallisuusarvostelujen ja artikkeleiden sukupuolijakaumia mm. lehdissä London Review of Books, Times Literary Supplement, New Yorker ja New York Times Book Review. Kaikissa edellämainituissa miespuolisten kriitikoiden arviot miespuolisten kirjailijoiden teoksista muodostivat suurimman osan sisällöistä. Kirjallisuuden julkaisemisen ja laadun todellisuuden kanssa näillä tilastoilla ei liene paljonkaan tekemistä.

Neljännes London Review of Booksin viime vuoden kirja-arvosteluista koski naiskirjailijoiden teoksia (etuliitteellinen versio on tässä tarpeen selvyyden vuoksi), kriitikoista 16% oli naisia. Times Literary Supplementin jakauma oli hivenen tasapuolisempi: 30% kriitikoista oli naispuolisia, mutta myös TLS:ssa vain neljännes arvioiduista teoksista oli naisten kirjoittamia. Tarkastelluista julkaisuista vain Grantassa naispuolisten kriitikoiden osuus oli noin puolet, mikä poikkeuksellinen asiaintila kuitenkin perustui yhden numeron feminismi-teemaan.

Edellisen valossa on siis syytä nostaa esiin kirjailijoita, jotka ovat naisia. Syytä olisi myös tukea kirjallisuudesta julkisuudessa kirjoittavia, jotka sattuvat olemaan naisia. Meillä onkin Suvi Ahola, Kaisa Neimala ja monta muuta. Myös kirjallisuuskritiikin verkkolehti Kiiltomadossa on mukana naispuolisia arvioitsijoita, tilastollista suhdetta löykkiöläiset eivät lähteneet selvittämään. Tämänaamuisen Hesarin pikainen C-osan tarkastelu kuitenkin hätkähdyttää: kulttuurista kirjoittavat miehet. Kulttuurisivuille mahtuu pieni Suna Vuoren juttu kansainvälisestä lasten ja nuorten teatteritapahtumasta. C-sivujen takapuoli sentään on omistettu naisille: otsikolla Ihminen sopii naisen kirjoittaa naisista.

Ihan toinen juttu on se, onko – ja jos on, niin miksi – kiinnostavaa, että Orange-palkintoa tavoittelee yksi ruotsalainen, yksi kanadalainen ja x-määrä brittejä ja amerikkalaisia. Olisiko se maailma parempi, jossa ehdokkaina olisi yksinkertaisesti 20 kirjalijaa, ei nais- eikä mieskirjalijaa, ei eurooppalaista tai amerikkalaista, vaan kirjailijaa?

Löykkiöläiset jäävät pohdiskelemaan ja odottavat kommentteja, sinulta.

**********************

Asiaa palkinnosta, ehdokkaista ja heidän teoksistaan: http://www.orangeprize.co.uk/prize.html

Flood, Alison & Bonnet, Michael: Gender bias in books journalism remains acute, research shows. Guardian 2.3.2012 http://www.guardian.co.uk/books/2012/mar/02/gender-bias-books-journalism-vida

Granta – Magazine of New Writing: http://www.granta.com/

Vida – Women in literary arts: http://www.vidaweb.org/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s