Termipuuron hämmennystä

Sorvipenkin P.Tonteri hämmentää termipuuroa keskuskirjastopäivässä aiheenaan linkitetty avoin data, jossa linkitetyt tietoelementit määritellään ontologioiden avulla.

Periaatteisiin kuuluu, että asioita identifioidaan URIen avulla (universal resource identifier) ja että tarjotaan käyttökelpoista standardimuotoista infoa kuten RDF. Dataa linkitetään sitten muualle webiin. Tämä oli siis riisuttu versio, mutta Sorvipenkin äärellä asiaan voi tutustua lähemmin (mitä löykkiöläiset lämpimästi suosittelevat).

Seuraavan sattuma puurossa ovat ontologiat; sellaiset, joiden termit ovat koneluettavassa muodossa. Tutuin esimerkki meillä lienee YSO, jonka hierarkia ei ole täydellinen, mutta kuitenkin korjattavissa ja täydennettävissä. Ontologian avulla voidaan erottaa esim. kumisaapas-Nokia, kaupunki-Nokia ja kännykkä-Nokia. Ai juu, tai autonrengas-Nokia.

Automatisoitujen päättelyjärjestelmien avulla ei kuitenkaan koko internetiä hallita, eikä kaikkia maailman käsitteitä pysty aukottomasti määrittelemään. Ontologioita yhdisteltäessä syntyy vääjäämättä ristiriitaisuuksia, eivätkä käsitteiden suhteet asetu kaikilla käyttäjillä ja määrittelijöillä samoihin kohtiin. Se, ovatko nämä semanttisen webin kannalta lopulta ongelmia vaiko vain mielessäpidettäviä reunaehtoja, on toinen asia.

Semanttinen web kuitenkin helpottaa informaation löydettävyyttä, jaettavuutta ja yhdisteltävyyttä muuhun infoon. Positiivista yhden kirjaston – ja koko verkon – kannalta on, että linkitetyä dataa tuotetaan hajautetusti. Standardoidut ratkaisut takaavat yhteentoimivuuden ja yhteiset tavat tehdä asioita helpottavat hyödynnettävyyttä.

Jos kirjastojen tuottama data avattaisiin perusteellisesti myös muulle webille, kirjastojen verkkoläsnäolo olisi nykyistä näkyvämpää. Nykyisellään kirjastoyhteisön terminologia ja standardit (esim. MARC, Z39.50) on alan sisäistä ja eroaa semanttisen webin käytännöistä.

Positiiviset puolet ja potentiaaliset avoimuuden seuraukset edustavat kuitenkin sen mittakaavan etuja, että ainakin löykkiöläisten ymmärryksen mukaan peittoavat probleemat ja ovat esteiden ylittämisen arvoisia.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s