Lainasin kirjan, mistäs sulle saatais?

Keskuskirjastopäivässä on parhaillaan äänessä duo Timo Tuominen ja Heini Oikkonen Helsingin kaupunginkirjastosta. Heidän esittelemänsä mobiilikirjastokortin idea on hieno ja kirjaston lainaustoimintaa ihanasti laajentava: kännykkäpalvelu, jonka avulla voi suositella ja lainata kirjaston aineistoa suoraan ystäville.

Löykkiöläiset muistavat kuulleensa palvelun iduista jo viimevuotisessa pohjoismaisessa Helsinki Midwinter Darkness Campissä – upeaa (mutta ei yllättävää), että vapaamuotoisessa, omaehtoisessa, innostuneessa ilmapiirissä syntyy ajatuksia, jotka kiteytyvät käytännöiksi.

Hanke aloitettiin kuulemalla käyttäjiä (jotka kaikki halusivat aluksi jakaa rakkaat vanhat kirjastokokemuksensa 🙂 Ryhmässä huomattiin, että vaikka lukutapahtuma sinänsä voi olla yksinäistä puuhaa, yhteisöllisyys liittyy myös lukemiseen ja se on liitettävissä myös lainaamiseen: käyttäjät haluavat lukea samoja kirjoja kuin kaverit.

Palvelun käyttöliittymä on rakenteilla: lainaaminen, suosittelut, lukukokemusten jakaminen, aineiston etsiminen, uusiminen ja varaaminen tulee olemaan mahdollista. Suositteluja voi jatkossa lähettää sovelluksesta suoraan Facebookiin ja älypuhelin toimii myös kirjastokorttina.

Kaverilainauksessa vastuu aineistosta siirtyy aina seuraavalle lainaajalle, varausjonot, lainauskiellot ja vastaavat pystytään palvelussa huomioimaan. Teknisesti palvelu toimii kuten lainausautomaatti; se toimii missä tahansa älypuhelimessa ja missä tahansa kirjastossa taustajärjestelmien ja rajapintojen tuella.

Betajulkaisu on tulossa pian käyttöliittymän valmistuisen jälkeen, tämän vuoden aikana. Kirjastojen kanssa tehdään yhteistyötä: kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Timoon ja Heiniin. Loppukäyttäjille palvelu saataneen ensi vuoden aikana Korjaus tekijöiltä: myös loppukäyttäjät saavat todennäköisesti palvelun käyttöönsä vielä tämän vuoden aikana.

Pop-up-kirjastot! Kaverilainat! Seuraavaksi omien kirjojen lainaus kavereille niin, että ne palautuvat omaan kirjahyllyyn! Tervetuloa näille.

Tässä on keskiössä käyttäjän kirjastosuhde, ei tekniikka: mitä minulla on lainassa, mitä haluaisin lukea, mistä kertoa kaverille. Mobiiliteknologia mainiossa hyötykäytössä!

Kiinnostuneet:  voitte ottaa suoraan yhteyttä Heiniin Helsingin kaupunginkirjastossa: heini.oikkonen@hel.fi !

6 thoughts on “Lainasin kirjan, mistäs sulle saatais?

  1. Vuosien mittaan noin tuhatbiljoonaa palautusta lainaustiskillä piippaneena tiedän yhtä hyvin kuin muutkin kollegani, että asiakkaat antavat itse lainaamiaan teoksia kavereilleen luettavaksi sillä ehdolla että palauttavat ne sitten kirjastoon ennen eräpäivää (tai maksavat sakot). ”Oliks tästä sakkoo, mä voisin maksaa ne ku tää on yhen mun kaverin lainaama”. Hienoa että kirjasto lähtee tukemaan tällaista toimintaa ja samalla myös tunnustaa ilmiön olemassaolon muillakin tavoin kuin kirjaamalla käyttösääntöihin että lainaaja on vastuussa aineistosta. \o/

    Ihanaa Heini+Timo.

  2. Kiitos vielä eiliselle yleisölle ja korjaus juttuun: myös loppukäyttäjät saavat palvelun käyttöönsä todennäköisesti tämän vuoden aikana.

    Mikäli olette kiinnostuneita palvelusta, voitte ottaa myös suoraan yhteyttä: Heini Oikkonen, heini.oikkonen@hel.fi, Helsingin kaupunginkirjasto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s