Nenä kiinni netissä

Lisää Hämeenlinnan seminaarissa 18.11.2011 kuultua:

Kirjaston mediakasvatustapahtumat eivät vedä yleisöä, vaikka vanhemmille tieto lasten verkonkäytöstä olisi tarpeen. Vanhempainyhdistyksissä toimivat vain harvat aktiivit. Kirjaston tietoyhteiskuntapalvelut järjestää säännöllisesti Tampereella teemakurssitusta.

Näistä lähtökohdista syntyi Nenä kiinni netissä -hanke, jossa käsiteltiin verkon palveluja, digipelejä ja verkkoyhteisöjä. Peruskoululaisten vanhempien medialukutaitoa harjoitettiin muun muassa tutustumistehtävillä (vetäjät olivat etukäteen luoneet palveluihin tarvittavat tunnukset), keskustelemalla ja vertaistuella. Tämäkin hanke on hakeutuvaa kirjastotoimintaa, jossa kohderyhmää lähestytään muulla maaperällä kuin kirjastossa – turneella hyödynnettiin mainiota tamperelaisilmiötä, Netti-Nysseä.

Lapsille ja nuorille on järjestetty myös pelipajoja. Pajoissa muun muassa kirjoitettiin blogiin peliarvosteluja ja pelattiin nettiselaimella pelattavia pelejä. Peleistä ja pelaamisesta myös keskusteltiin vetäjien kanssa, osallistujien kesken. Tyttöjä joukossa ei (juurikaan) ollut. Toiminnassa hyödynnettiin opiskelijoita, mikä on ongelmallista, kun pajojen vakinaistamista arkitoimintaan on mietitty. Miten hankkeista saadaan säännöllisiä käytäntöjä?

Nettivinkkaus on aloitettu keväällä 2011 Hervannassa. Kyseessä on 45 minuutin tilaisuus, jossa vinkataan verkon palveluja ja IT-aiheita. Tavoitteena oli synnyttää toimintamuoto, jonka valmistelu ei ole ylivoimasta, eikä vaadi useamman kuin yhden henkilön työpanosta kerrallaan.

Selvitettäviä aiheita ovat olleet liitetiedostojen liittäminen viestiin ja niiden lähettäminen, muistitikun käyttö, tulostuksen hienoudet, FB:n yksityisyysasetukset ja nettiteeveet. Sääpalvelut, Google Earth ja ilmainen virusturva ovat myös olleet käsittelyssä.  Vinkkauksiin mahtuu maksimissaan 12 osallistujaa, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s