Miten hankkeet vaikuttavat?

Oulun yliopiston tutkijat ovat olleet mukana TTS-hankkeessa arvioimassa toiminnan vaikuttavuutta. Samppa Rohkimainen avasi aluksi vaikuttavuuden käsitettä Hämeenlinnan seminaarissa.

Yksielitteistä määritelmää ei ole, mutta arvioinnissa tarkastallaan panoksista ja tuloksista seuraavia vaikutuksia – ennakoituja tai ennakoimattomia, positiviisia tai negatiivisia. Arvioinnista hankalaa tekee tietenkin se, etteivät vaikutukset näy välittömästi, eivätkä helposti. Silloin kun ne ovat muutoksia käyttäjän asenteissa ja käyttäytymisessä, niiden havainnointi ja mittaaminen ei ole aivan yksinkertaista.

Kirjastopalvelu vaikuttaa myös monin tavoin, monilla tasoilla: käyttäjiin ja henkilökuntaan, alueella ja kansallisesti. TTS-hankkeessa odotettuja tuloksia ovat olleet mm. asiakkaan osaamisen vahvistuminen, samoin kuin kirjaston työyhteisön tasolla tapahtuva tietämyksen ja ammattitaidon lisääntyminen. Seudullisiin vaikutuksiin kuuluvat uudet yhteistyökuviot ja verkostojen vahvistuminen. Muita osahankkeiden vaikutuksia ovat medianäkyvyys, läsnäolo ja vuorovaikutus verkossa. Samalla kun palvelumuodot ovat saaneet julkisuutta, hyvät käytännöt ovat levinneet muualle Suomeen. Esimerkiksi editointitiloja on nyt käytössä kuudessa kirjastossa.

Niin Hämeenlinnassa kuin Kouvolassakin henkilökunta tuntee saaneensa lisää valmiuksia digitaalisen median käsittelyssä. Myös asiakkaille lisääntynyt tuki on näkynyt. Uudet toimintamuodot ovat molemmilla paikkakunnilla vakiinnuttaneet yhteistyötä ulkoisten, uusienkin, kumppaneiden kanssa. Positiivisiin vaikutuksiin kuuluu myös näkyvyys alueella.

TTS-hankkeen vaikuttavuuden arviointi -tutkimuksen tuloksia on luvassa loppuvuodesta.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s