Työstä tulee yhteistyötä

Käsi ylös kaikki detroit-systeemillä lainanneet ja mekaanisella kirjoituskoneella luettelokortteja naputelleet! No niin, näkyyhän siellä muitakin kuin Löykkiön kirjaston väkeä.

Työn muutosten vaiheita muistellaan parhaillaan Kouvolassa. Kirjastonhoitaja Elina Paavola-Eskola Tampereen kaupunginkirjastosta kertoo, kuinka kirjastojärjestelmä oli aluksi asiakkaiden puheissa kristallipallo, niin ihmeellistä oli aineiston etsimisen ja paikantamisen tiikerinloikka. Romput, merkkipohjaiset tietopankit ja telnet-yhteydet olivat vastaavia kvanttihyppyjä. 90-luvulla työtä kuitenkin tehtiin kuitenkin vielä oman kirjaston omin voimin.

Loppuvuonna 2002 perustettiin Pirkanmaan kirjastot, PIKI. Kaikille kimpoille on tuttua, että yhteisten käytäntöjen ja kaikkinaisten toimintatapojen muotoutuminen ja opettelu vie aikaa. Jotta yhteisistä eduista pääsee nauttimaan, on oltava valmis myönnytyksiin, muistuttaa Elina.

Yhteistyön tiivistyminen kirjastojen kesken mahtaakin olla viime vuosikymmenten suuria muutoksia, yhtä merkittävä kuin tekniikan kehittyminen – ja kulkee toki sen kanssa rinta rinnan. Myös Elina toteaa, ettei tulevaisuudessa voi puuhailla oman kirjaston seinien sisällä: tiimityö, työryhmät, keskeneräisyyden sietäminen, työnkuvien vaihtaminen, oman yksikön ulkopuolella toimiminen koskettavat yhä useampia, ellei kaikkia.

Elinan ”Haa, tätä en olekaan kokeillut!” on mainio asenne työssä kuin työssä.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s