Pyöräilyä, patioita ja puheenjohtajuus

Kirjastoalalla on ollut vilkas alkukesä! Löykkiöläiset ovat seuranneet Cycling For Libraries -turneeta likihurmiossa ja osallistuneet Kirjastopäiville Oulussa. Inspiraatioita ja ideoita on sadellut mielin määrin, jopa niin, että ajatuksia on vielä vaikea saada oikeaan asentoon. Vatupassi löytynee pikku hiljaa kesäkuun aikana.

Cycling For Libraries

Cyc4Lib on herättänyt ansaittua ihastusta ja mielenkiintoa Kööpenhamina-Berliini-reitin varrella, mutta myös sen ulkopuolella. Kirjastosanomaa, yhteistyöhenkeä ja rohkeaa keskustelua alan asioista ovat olleet vastaanottamassa niin paikalliset alan ammattilaiset kuin kaupunginjohtajat ja päättäjätkin. Rinnakkaispyöräilyjä järjestetiin Kymenlaaksossa ja Pohjanmaalla.

Komeaa katseltavaa oli muun muassa, kun pyöräilijöiden joukot siirtyivät Tanskasta Saksaan ja tulivat Rostockissa juhlallisesti, mutta lämpimästi vastaanotetuiksi (Day 5). Pyöräilijät päätyivät Berliiniin hyvissä ajoin Saksan suuria kansallisia kirjastopäiviä varten, missä heitä pidettiin – syystäkin – kuin kukkaa kämmenellä.

Kun ulkopuolinenkin liikuttuu Kirjastokaistan erinomaisia matkavideoita katsellessa, voi vain kuvitella mukanaolijoiden fiiliksiä! Löykkiöläisten pusut ja halaukset kaikille, etenkin Jukalle, Macelle ja Mansulle. Ja Jonakselle, jonka hienoja kuvia voi katsella flickerissä. Ja Tuomakselle, joka kuvasi ja editoi. Ja Ellalle, joka järjesti. Ja Tossulle, joka keitrasi. Jne. jne.

Pyöräilyteemaa hyödynnettiin vielä saksalaisten kirjastojen mielenilmauksessa Saksan sadansien kirjastopäivien yhteydessä, jolloin suuri joukko kirjastoammattilaisia, osa Cyc4Lib-joukkioista mukanaan, polki halki Berliinin haluten kiinnittää huomioita kirjastojen merkitykseen, niiden rahoitukseen ja resursointiin.

Hurjimmat, oudoimmat, odottamattomimmat ideat ovat joskus niitä, jotka toimivat kuin häkä.

Cycling For Libraries tulee puheeksi vielä monessa yhteydessä ja osallistujia kuullaan eri foorumeilla!

Yksi matkassa olleista ehtikin myös Oulun kirjastopäiville kertomaan, millaista paikan päällä oli: Maija Saraste vastaili kysymyksiin ja lisää Maijan tuntemuksia matkan varrelta voi lukea hänen blogistaan. Maijaakin varmasti vielä haastatellaan pyöräilykokemuksistaan!

Pyöräilyaiheeseen palattiin vielä torstaina, jolloin Kirjastokaista järjesti videosillan Berliinin ja Oulun kirjastopäivien välille. Jukka P. ja Mace haastattelivat Saksassa mm. sikäläisen kirjastoseuran Barbara Schleihagenia, joka puhui kirjastojen markkinoinnin merkityksestä. Suomessa keskusteltiin luonnollisesti Sinikka Sipilän, mutta myös Kirjastoseuran puheenjohtajaksi toistamiseen valitun Jukka Relanderin kanssa. Myös Jukka R:n aiheena oli kirjastojen näkyvyys ja markkinointi. Lisäksi Avaimen Anna-Riikka Carlsson jututti Kirjastopäivien aikana julkistetun nuorkirjastolaispamfletin Eräpäivä toista toimittajaa Veera Ristikartanoa. Suorana striimatut haastattelut voi katsoa myös tallenteena.

Oulun Kirjastopäivät : päivä 1.

Oulun Kirjastopäivillä tarjottiin monenmoista ohjelmaa, niin pää-, oheis- kuin rinnakkaissellaista. Avajaissessiossa ALA:n Roberta Stevens kertasi tuttuja, muttei turhia alaa koskettavia kysymyksiä. Hän totesi myös päättäjien usein kysyvän, mihin kirjastoja tarvitaan, ’kun meillä on internet.’ Sattumoisin Kirsti Kekki mainitsi täsmälleen saman kysymyksen Kirjastolehden haastattelussa: ’mihin kirjastoja tarvitaan, kun kaikki löytyy internetistä?’

Kirjastopäivät alkoivat iloisissa merkeissä, kun heti kärkeen julkistettiin tieto, että Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Sinikka Sipilä on valittu IFLA:n puheenjohtajaksi! Sinikan kausi alkaa kaksivuotisella varapuheenjohtajuudella vielä tänä vuonna ja jatkuu varsinaisena puheenjohtajana vuosina 2013-2015.

Kun Kirjastopäivien näyttelyt oli avattu, palattiin teatterin päälavalle päivän viimeiseen sessioon, jossa luodattiin tulevaisuutta kuuden vartin mittaisen puheenvuoron kautta. Eläkkeelle siirtyvä Kirsti Kekki kertasi OKM:n kansallisia linjauksia, joista – (ja linjausten taustoista) – 7.6.2011 ilmestynyt Kirjastolehti 3/2011 kertoo lisää. Kirsti on monien kansallisten strategioiden ja ohjelmien, mutta myös kirjastolaki- ja -asetustekstien sekä alan pätevyysvaatimusten takana. Kaikki linjaukset Kirsti on tehnyt kirjastoja kuunnellen ja niiden ja tietenkin viime kädessä asiakkaiden parasta ajatellen.

E-kirja- ja Helsingin keskustakirjastoasiaa oli kiinnostavaa kuulla helsinkiläisten avaamana, mutta harvinaisempaa oli päästä kuulemaan pohjoisempia puheenvuoroja. Ari Koistinen Suomussalmelta näytti ja kertoi, kuinka kirjastoa on kehitetty tilana ja toimintana. Hailuodon kokemukset avoimen lähdekoodin järjestelmäkokemuksista saivat muutaman kuulijan jo julistamaan kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri-kansalaisopiston osastonjohtajan Kari Blomsterin uudeksi sankarikseen. Kari onkin eittämättä niitä OKM:n Hannu Sulinin peräänkuuluttamia ennakkoluulottomia kirjastoalan kehittäjiä kentällä.

Session puheenjohtaja pyysi vielä löykkiöläisiä pahoittelemaan puolestaan kunnianhimoista aikataulua, jonka vuoksi puhujia piti välillä hoputtaa.

Kuten päivillä todettiin, Helle Kannilan perillisiä helli taas helle. Siitä nautittiin kaupungin monilla patioilla, joilla käydyt keskustelut kirvoittivat nauruja, innostivat ja provosoivatkin sopivissa määrin osallistujia. Seuraavista päivistä Löykkiö jatkaa lähiaikoina, kunhan saa aivoituksensa järjestykseen niiden osalta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s