Terveiset Pohjoiseen

Löykkiössä ollaan kuultu, että Lapissa kirjastolaiset aloittavat some- ja verkkotyökalujen opiskelun. Koska lähtölaskenta koulutuspaketille alkaa perjantaina 25.3, löykkiöläiset haluavat lähettää terveisensä pohjoiseen heti kouluttautumisen ensimmäisenä päivänä.

Sosiaaliseen mediaan paneutuminen maksaa vaivan, voi auttaa tavoittamaan käyttäjiä ja helpottaa myös kollegoiden välistä yhteydenpitoa. Käyttäjiltä voi kysellä kommentteja, heitä voi pyytää jakamaan kirjasto-, luku- ja kulttuurikokemuksia vaikka Facebookissa tai Twitterissä. Kirjasto voi kertoa tapahtumista, uusista palveluista ja työn sisällöistä (mikä kiinnostaa käyttäjiä yllättävän paljon).

Vaikka usein puhutaan kirjaston esiintymisestä sosiaalisessa mediassa, kannattaa muistaa, että ihmiset komunikoivat, eivät organisaatiot. Facebookissa voi olla kasvotusten käyttäjien kanssa, pitää yhteyttä rennosti, vapaamuotoisesti, henkilökohtaisesti. Oman persoonansa voi laittaa peliin silloinkin, kun edustaa kirjastoa.

Alkuinnostuksen ja tutustusmisvaiheen laannuttua kannattaa pysähtyä miettimään oman talon toimintaohjeita, jotta kaikki tietävät, mihin some-läsnäololla pyritään. Yksi sovellettavista ohjeistuksista on Jean Hing Fayn ja Kathryn Greenhillin koostama, jota löykkiöläiset myös ovat hyödyntäneet seuraavasti:

 1. Ole professionaali – toimi kuin puhuisit elävien ihmisten kanssa elävässä elämässä (mutta muista, ettei professionaalisuus sulje pois hauskuutta).
 2. Ole kohtelias – kuuntele ja esitä kysymyksiä.
 3. Ole täsmällinen – tarkista faktat ennen kuin postaat mitään verkkoon ja esitä täydentäviä lähteitä, jos se on tarpeen.
 4. Ole hyöydksi – älä lisää sisältöjä vain säännöllisten päivitysten vuoksi, vaan siksi, että sinulla on sanomista.
 5. Ole fiksu – tuota lisäarvoa, tarjoa näkemyksiä.
 6. Ole mutkaton – vältä virkakieltä ja virkamiesmäistä esiintymistä. Anna persoonasi näkyä.
 7. Ole neutraali – jos olet eri mieltä, muista esiintyä asiallisesti.
 8. Ole nopea – vastaa kommentteihin mahdollisimman nopeasti.
 9. Ole tunnistettava – älä esiinny anonyyminä.
 10. Ole läpinäkyvä – kerro työskenteleväsi kirjastossa, kun se on relevanttia (ja voihan sen kertoa muutenkin!)

Lisäksi on hyödyllistä pohtia, mitkä ovat kirjaston some-elon päämäärät. Se on kuitenkin hyväksyttävä, ettei sosiaalisen median maailmassa kaikkea voi enää kontrolloida. Kollegoihin ja käyttäjiin voi ja täytyy luottaa. Suuntaa ja välineitä on ehkä vaihdettava, joustavuus on valttia.

Lopuksi löykkiöläiset muistuttavat Pohjoisen kollegoja siitä, ettei Löykkiöstä tiedettäisi mitään ilman sosiaalista mediaa! Verkkomaailma tekee virtuaalisesta lähes käsinkosketeltavaa. Nauttikaa someilusta! Löykkiössä tavataan!

Mainokset

8 thoughts on “Terveiset Pohjoiseen

 1. la laponie.great and congratulations ffor all students of the north of finland.
  cordialement

 2. Eilen pohdittiin aikalailla samansuuntaisesti some-elämän päämääristä ja keinoista. Terve järki ja sopiva joustavuus on hyväksi, eikä aina kannata pelätä pahinta, vaan odottaa hyvää. Hyvät kymmenen päämäärää, eivät taida vielä näkyä kirjaston teksteissä, mutta otanpa ne ainakin itselleni ohjeeksi.

  1. Löykkiössäkin ollaan sitä mieltä, että kannattaa uskaltaa kokeilla. Kyllä sieltä virtuaalimaailmastakin pois pääsee, jos näyttää siltä, ettei väline ole oikea.

   Odottelemme innolla uutisia koulutuksenne tuloksista 😀

 3. Meillä oli kyllä tosi hyvät kouluttajat, Marjo Perälä ja Pälvi Lepoluoto ja yleisö kiinnostunutta. Mukava, kun huomasitte meidän koulutuksen (ja projektin). Utelen, mistä saitte tiedon?

  1. Löykkiössä seurataan mielellään kirjastomaailman tapahtumia kehä kolmosen ulkopuolella. Toivottavasti teidänkin koulutuksestanne kuuluu lisää syksyllä!

   Hyvät kouluttajat ovat myös vinkanneet, että siellä tapahtuu, joten olimme kuulolla 😀

  2. Ensimmäinen koulutuspäivä sytytti, innostutti ja sai aikaan ihan uusia ajatuksen pyörteitä sosiaalisen median maailmasta. Marjon ja Pälvin ”kipinöinti ja tsemppaus” sosiaalisen median maailmaan vei ja kolahti. ”Yhdessä olemme enemmän” Pälviä lainatakseni. Upea aloituspäivä ja innolla odotan mitä kaikkea opitaan jakamaan ja vastaanottamaan virtuaalitiedon lähteillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s