E-kirjahankinta: lainata vai omistaa?

Indie-kustantajien e-kirjat kokoelmiin Coloradossa

E-kirjojen ja ylipäätään elektronisten aineistojen hankinta- ja hinnoittelumallit ovat pitkään askarruttaneet kirjastoja: miten aineistot kätevimmin saataisiin lainaajien käyttöön ja kuinka voitaisiin hyödyntää verkon parhaat puolet: aineistot eivät käytössä kulu, niitä ei tarvitse fyysisesti liikutella paikasta toiseen ja kirjaan voisi päästä käsiksi suoraan kirjaston omasta järjestelmästä.

Colorado Independent Publishers Association (CIPA) ja kaksi koloradolaista kirjastoa: Red Rocks Community College Library ja Douglas County Libraries ovat aloittaneet yhteistyön, jonka perusteella kirjastot hankkivat haluamansa e-kirjat yhdistykseen kuuluvilta runsaalta kahdeltasadalta itsenäiseltä kustantajalta omistukseensa. Kyseessä ei siis ole vain käyttöoikeus e-kirjaan, vaan kirjasto omistaa hankkimansa niteen. Kirja tosin käyttäytyy kuten painettu versio: kukin ostettu nide voi olla lainassa vain yhdellä käyttäjällä kerrallaan.

Kirjaston tietokantaan luetteleloitujen kirjojen käyttöoikeuksien hallinta on kirjaston vastuulla. Laina-aika rajataan kolmeen viikkoon, mutta jos käyttäjä ei malta odottaa kirjan vapautumista, sen voi ostaa itselleen suoraan kirjastojärjestelmästä parilla klikkauksella. Kirjaston asiakkaat saavat todennäköisesti ostohinnasta alennuksen, jonka he voivat ohjata myös kirjastolle aineiston hankintaan.

Samaan aikaan toisaalla

Shawnee & Topekan kirjastossa ollaan huolissaan Harper Collins -kustantamon aloittamasta suuntauksesta rajoittaa lisensoitujen e-kirjojen lainausoikeutta. Kustantaja on ilmoittanut, että kirjastot voivat jatkossa lainata lisensioituja aineistoja 26 kertaa, minkä jälkeen lisenssi tulee uusia. Tätä kirjastot eivät voi hyväksyä. American Library Association on asettanut työryhmän ratkomaan kysymystä, jonka käsittelyssä tarvitaan kaikkia osapuolia: kirjastoja, kustantajia ja välittäjiä.

E-kirjalainaus uhka myynnille?

Yhdysvalloissa e-kirjamyynti on etenkin tablettien ja lukulaitteiden aikakaudella ottanut tiikerinloikan vuoden vaihteen molemmin puolin. Yhdysvaltain kustannusyhdistyksen mukaan e-kirjojen tammikuun 2011 nettomyynti kasvoi 116% edellisvuodesta 32 miljoonasta dollarista seitsemäänkymmeneen.

Samaan aikaan myös e-kirjalainaus kirjastoissa on kasvanut, esimerkiksi New York Public Libraryssa alkuvuoden lainaus kasvoi 36% vuodentakaisesta. Vaikuttaako e-kirjojen lainaaminen niiden myyntiin enemmän kuin painetun aineiston suhteen on käynyt? Kun kirjan saa käyttöön suoraan verkosta, eikö lainaaminen edistä ostamista? Riittääkö kaikille e-kirjoille viikon-kahden laina-aika?

E-kirjakerhot

Verkossa on hiljattain syntynyt myös uudenlaista e-lainaustoimintaa, jossa kirjastoja ei tarvita. eBook Fling -kirjakerhossa Barnes&Noble-kirjakaupan Nook-lukijan ja Amazonin Kindlen käyttäjät voivat antaa hankkimansa e-kirjat lainaan verkoston, ’e-kirjakerhon’, jäsenille ja ansaita pisteitä, joilla voivat puolestaan lainata muiden jäsenten hankkimia kirjoja luettavakseen. Ja jos pisteitä ei ole ansaittuna, voi kirjan lainata parilla dollarilla. Laina käyttäytyy tutulla tavalla: laina-aika on rajattu, kirja on lainassa yhdellä lukijalla kerrallaan ja laina-ajan päätyttyä kirja lukkiutuu.

Kirjat toimivat myös muilla alustoilla kuin Nookissa ja Kindlessä. Niitä voi käyttää Macillä ja PC:llä, iPadissä ja iPhonessa sekä muissa älypuhelimissa.

P2P-lainaajaverkostoja rajoittaa kuitenkin se, ettei useiden suurten kustantajien kirjoja voi lainata joko ollenkaan tai yhden niteen voi lainata vain kerran ja vain kahdeksi viikoksi. (Amazonin Kindle-kirjoissa lainausoikeutta ei puolestaan ole lainkaan kirjastoille.)

Vaikka kustantajia huolettaa, lainaajarinkien vetäjät uskovat edistävänsä myös kustantajien ja kirjakauppiaiden asiaa: lainaajat ostavat myöhemmin saman kirjasarjan osia tai saman kirjailijen teoksia. Kaikki eivät myöskään ehdi parissa viikossa maaliin, joten kirjoja ostetaan, kun ne jäävät lainatessa kesken. Mutta tämähän kuulostaa tutulta!

Haaveiden e-kirjasto

Löykkiössä haaveillaan ruotsalaista Elibiä vastaavasta palvelusta: uutuuskirjoja, myös kaunoa ja käännöksiä, kirja voi olla käytössä kuinka monella käyttäjällä tahansa ja laina-aikakin on perinteinen 28 päivää. Tämä on jo arkipäivää ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, missä Fredrika-kirjastot, Pietarsaari etulinjassa, tarjoaa palvelu asiakkailleen.

Publishers and Libraries Struggle Over Terms of Ebooks. New York Times

Libraries Concerned About Ebooks. CJOnline.com (18.3.2011)

Ebook Lending Takes Off. WSJ.com (11.3.2011)

Ebook Lending Site Goes Live with Kindle, Nook Ebooks. Ebook Reader Buzz

Colorado Publishers and Libraries Collaborate on Ebook Lending Model. Library Journal (17.3.2011)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s