Dewey tulee ja Dewey menee

Kansalliskirjasto teki Ruotsissa pari vuotta sitten päätöksen siirtyä aineiston luokituksessa Deweyyn, jonka käyttäjäksi myös yleiset kirjastot siirtyvät SAB:sta toistaiseksi tuntemattomana ajankohtana. Aiheesta julkaistiin viime vuonna selvitys, joka listaa hankkeen nk. haasteet yleisille ja koulukirjastoille. Yksi ratkaistavista asioista on kaunokirjallisuuden luokitus – 135 maassa käytettävä Dewey ei tee eroa fiktion ja kirjallisuustieteen välillä.

Samaan aikaa toisaalla pyritään Deweysta eroon. Yhdysvalloissa – kuten meilläkin – pyritään selkeyttämään kokoelmien järjestämistä asiakkaan avuksi. Luokkanumeroista siirrytään sanallisesti ilmaistuihin aihealueisiin. Genret ovat olleet ainakin osittain käytössä Suomessakin pitkään (dekkarit, scifi jne.), mutta esimerkiksi Rakowissa käytetään myös kuvauksia ’Uutisista tutut’ ja ’Uudet ja hottikset’.

Oulussa on käynnistymässä palvelumuotoiluhanke, jonka osana tarkastellaan myös hyllyjärjestyksen toimivuutta. Tähän työhön otetaan mukaan ne, joihin asia erityisesti vaikuttaa: asiakkaat. Aiheesta kuullaan lisää lähiaikoina!

Asiasta ovat monta mieltä niin ammattilaiset kuin asiakkaat, eikä Löykkiössäkään ole tehty päätöksiä kokoelman uudelleenjärjestelyistä. Mitä mieltä sinä olet?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s