Opasta oikein!

American Libraries -lehdessä ilmestyi jokin aika sitten Leah L Whiten juttu kirjastojen opasteista. On kirjastoja, joissa opasteiden poistaminen voisi olla informatiivisempaa kuin niiden säilyttäminen.

Onnistuneet opasteet kiinnittävät huomion, innostavat lainaamaan, auttavat löytämään ja johdattavat haluttuun paikkaan. Opasteet ovat oleellisia myös esteettömyyden näkökulmasta: ovatko ne oikealla korkeudella, riittävän selkeitä ja oikeankokoisia.

Myös Stephen Abram kirjoittaa blogissaan samasta aiheesta. Hän viittaa jutussaan myös Flckr-albumiin, jossa on todisteaineistoa opasteista, niin hyvässä kuin pahassa.

Abram toteaa törmänneensä kirjastoissa opastesaasteeseen, joka vähentää sinänsä tarpeellisten kylttien huomioarvoa. Jos tiskille on kasattu tusinan verran pleksitelineitä, jotka on ladattu täyteen tekstiä, niitä lukiessa ehitisi taakse kertyä jo metrikaupalla jonoa. Monesta kirjastosta löytyy paljon erilaisia kieltoja ja komentoja: älä syö, ei kännyköitä, muista, huomaa, tänne, tuonne.

Lääkkeeksi Abram esittää opasteauditointia, jota Löykkiö aikoo soveltaa ensi tilassa: listaa kaikki kirjastotilan kyltit ja osoitteet excel-taulukkoon. Merkitse kustakin opasteesta

  • sisältääkö se tekstiä vai symboleita
  • onko sisältö negatiivinen, positiivinen vai neutraali
  • onko sisältö lakisääteinen / liittyykö turvallisuuskysymyksiin (varauloskäynnit tms.)
  • mikä on opasteen sijainti
  • onko opaste ammattilaistuote, itse printattu, käsin kirjoitettu

Katso kirjastoasi uusin silmin tai värvää asialle aktiivinen asiakas, perheenjäsen tai muu kirjaston ystävä. Opasta oikeaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s