Kirjasto myytävänä!

Kuusi kirjastoa myytävänä, paljonko tarjotaan?

Nackan kunta Ruotsissa ulkoistaa kirjastonsa tarjouskilpailussa. Kunnan päättäjien mukaan kyseessä ei ole säästötoimenpide, vaan kuntalaisille halutaan tarjota parempia palveluita. Kunnan Dieselverkstaden tunnetaan Suomessakin mielenkiintoisena ennakkotapauksena, jota ovat pyörittäneet kirjaston työntekijät. Nykyisin kirjasto toimii osakeyhtiönä.

Nyt kilpailutettavien kirjastojen toimintamallia ei ennalta ole määritelty: homman voi ottaa hoitaakseen niin firma kuin muukin toimija. Ensimmäiset kriitikot ilmaantuivat saman tien: miten taataan puolueettomuus, jos kirjastotoiminnasta jatkossa vastaa vaikkapa iso kustantaja? Arvostelua kuuluu niin omasta kunnasta kuin kirjailijoiden ja kulttuurivaikuttajien suunnalta.

Onkin syytä kysyä, miksi yritys haluaisi pyörittää kirjastoa. Hoitaakseen yhteiskuntavastuutaan? Edistääkseen ydintoimintaansa? Muuta, mitä?

Lue lisää:

Författare proterterar mot upphandling av bibliotek. 12.12.2010. http://www.nvp.se/Nacka/Nacka/Protester-mot-upphandling-av-bibliotek/

Nacka säljer ut sina bibliotek. Dagens Nyheter 10.12.2010. http://www.dn.se/sthlm/nacka-saljer-ut-sina-bibliotek-1.1224925

Varning för nackskott. LO-tidningen. 10.12.2010. http://lotidningen.se/2010/12/10/varning-for-nackskott/

7 thoughts on “Kirjasto myytävänä!

  1. Miksipä yritys ei voisi hoitaa kirjastoa? Kyseessä olisi tietenkin kirjastoyritys. Kuka tekee kirjaston parhaiten? Ihan fiksu veto minusta.

    1. Kyllä minä uskon, että yritys hommasta selviää. Lähinnä pohdin yritysten motiiveja: jos kunta maksaa kirjaston ylläpidosta firmalle, missä on se pihvi? En usko, että toiminta voi olla voitollista ainakaan, jos palvelujen taso, aukioloajat ja aineistonhankinnan volyymi säilytetään. Mikä siis firmoja tähän toimintaan kannustaisi? Eri asia on – mielestäni – tilanne, jossa vaikkapa kirjsatoammattilaiset perustavat yhteenliittymän, joka hommaa pyörittää, oli sitten muodoltaan yritys tai osuuskunta. Vanha jäärä siis olen minä löykkiöläinen tässä asiassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s